»Gå ud og fød nogle børn, før du bliver politiker« - og 9 andre eksempler på sexisme og sexchikane i kommunalpolitik

Berlingske har samlet ti eksempler på sexisme og sexchikane fra en rundspørge, der har afdækket udbredt sexisme i dansk kommunalpolitik.

Joy Mogensen og Cecilie Roed Schultz er to af de kvinder, der har oplevet sexistiske kommentarer i kommunalpolitik. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup / Michael Drost-Hansen

Sexismen er udbredt i den mandsdominerede kommunalpolitiske verden. Det var konklusionen tirsdag på en rundspørge foretaget af Berlingske Research. I rundspørgen berettes der om en lang række eksempler på sexisme og sexchikane fra politiske kolleger. Berlingske har samlet ti eksempler, hvoraf enkelte har været fremme tidligere.

»Du trænger til at blive kneppet«

Det var i 2013, da Cecilie Roed Schultz havde som byrådskandidat for Enhedslisten i Fredericia netop holdt en 1. maj-tale, hvor hun skældte ud på regeringen og dens lockout af lærerne.

Da hun var færdig med sin tale, så hun en mand fra et andet parti, som hun ikke kendte på daværende tidspunkt, komme gående op mod hende.

»Du trænger til at blive kneppet,« sagde manden tørt til den dengang 26-årige politiker.

Læs historien om, hvordan hun reagerede her.

»Sushi'en skal altså serveres fra din nøgne krop«

Et kvindeligt byrådsmedlem for Enhedslisten blev under en byrådsmiddag inviteret til et sushi-arrangement - »hvis hun kunne lide sushi«. Da kvinden høfligt svarede interesseret, fik hun at vide, at det »altså skulle serveres fra hendes nøgne krop«.

»Du skal bare ligge stille,« sagde kollegaen til hende.

Hun har valgt at være anonym på baggrund af »reaktionerne mod de andre kvinder, der er stået frem«, og henviser til sagerne hvor Cecilie Roed Schultz og Sonja Marie Jensen efter, at de har fortalt historier om sexisme og sexchikane er blevet kritiseret af byrådsmedlemmer.

»Mangler I noget?« »Ja, et blowjob«

Malene Rye Andersen sidder i byrådet for Enhedslisten i Assens. Da hun var på vej hen for at hente drikkevarer i et køleskab på rådhuset, spurgte hun sine byrådskolleger, om de manglede noget.

»Ja,« svarede en:

»Et blowjob.«

Berlingske har forsøgt at få fat på Malene Rye Andersen, men uden held.

»Nå, så må du sgu i gang med borgmesteren«

Et kvindeligt byrådsmedlem, der vil være anonymt, sad til forhandlinger, da en snakkede om, at et tidligere byrådsmedlem havde haft det lettere, efter at der ifølge rygterne havde været intime relationer mellem vedkommende og den daværende borgmester.

Byrådsmedlemmet var ikke en del af samtalen, men byrådskollegaen grinte, og sagde højrøstet henvendt til det anonyme byrådsmedlem:

»Nå, så må du sgu i gang med borgmesteren.«

»Bliver dette regnestykke nu ikke for kompliceret for dig, skat?«

Et byrådsmedlem, der har svaret på rundspørgen, men som ønsker at være anonym, har fået kommentarer som:

»Husmødre har ikke forstand på så meget andet end hjemmefronten,«

»Bliver dette regnestykke nu ikke for kompliceret for dig, skat?« og:

»Skal du nu ud og bruge din mands penge på tøj igen?«

»Han sagde, at jeg kun mente det, jeg gjorde, fordi jeg er kvinde«

Helle Katrine Møller er byrådsmedlem for Radikale Venstre i Furesø.

For 5-6 år siden oplevede hun uenighed med et mandligt byrådsmedlem.

»Han gik væk fra at tale om sagen - eventuel oprettelse af brugerbestyrelser - og gik ud fra, at vores uenighed skyldtes min dårlige evne til at skelne mellem vigtigt og uvigtigt. Den evne måtte jeg jo af helt naturlige årsager mangle, fordi jeg er kvinde. Det, vi var uenige om, var blot, om kulturinstitutionerne ville blive mere effektive af få brugerbestyrelser.«

»Så det var mest bare lidt komisk. Men det er altid en irriterende omvej at gå, når mændene vil ud af køns-sidesporet, trækker mandekortet og bliver nedladende. Det kræver stædighed at få dem ind på hovedsporet igen,« siger Katrine Møller.

»Når jeg påtaler chikanen, får jeg at vide, at jeg er snerpet, præmenstruel, eller det, der er værre«

Sarah Nørris Christensen sidder i byrådet for Enhedslisten i Esbjerg. Hun beretter i rundspørgen om, at hun blandt andet oplever hænder, der glider for langt ned ad ryggen og »tilbud« om overnatninger på »et andet hotelværelse end dit eget«.

På grund af den sexisme og chikane hun oplever, overvejer hun altid meget nøje, hvilket tøj hun tager på, skriver hun i rundspørgen.

»Det værste er faktisk, at når jeg påtaler den verbale chikane, bliver jeg mødt med undren og kaldt snerpet, præmenstruel, eller det, der er værre,« skriver hun.

Klap i røven og en hånd på låret

I alt svarer ni kvinder og tre mænd ja til, at de har oplevet »befamlinger eller berøringer, som de opfattede som sexistiske, siden 1. januar 2016«. Der nævnes eksempler som:

Upassende berøringer, et klap i numsen, en hånd på hoften eller lænden.

En skriver, at hun er »blevet trukket ind til folk, eller presset op af en væg«.

Hænder, der vandrer i forbindelse med et goddag-knus.

En byrådskollega, der kommer tæt på for at fortælle noget, og ender med en tunge i øret.

Ingen af de tre mænd, der har svaret ja, har oplyst eksempler, eller ønsket at stille op.

Den eneste af de ni kvinder, der i rundspørgen har svaret, at hun ønsker at stille op med navn, er Malene Rye Andersen fra Enhedslisten i Assens. Hendes historie er beskrevet ovenfor.

»Hvad sover du i om natten?«

Knus, hvor den mandlige kollega lader hænderne vandre ned langs rygsøjlen.

Kommentarer som: »Hvad sover du i om natten?«, »lille ven«, og »hvor har du flotte ben i den kjole«.

Det er noget af det, som Roskilde-borgmester Joy Mogensen (S) fortæller, at hun i sine tidlige år som byrådsmedlem blev udsat for af mandlige kolleger.

Læs den historie her.

»Gå ud, og fød nogle børn, før du bliver politiker«

»Det er ret vildt, at man får et klask i røven i stedet for et dav eller et håndtryk. Jeg har ikke tal på, hvor mange gange det er sket.«

Sådan siger det 22-årige byrådsmedlem Sonja Marie Jensen (S) om det, hun ser som udbredt chikane på baggrund af hendes køn. Sonja Marie Jensen skrev tirsdag et debatindlæg i den socialdemokratiske netavis Pio, hvori hun anklager mandlige kolleger for at give hende klask i røven, og for kommentarer som »du knalder dig til tops« og »gå ud og fød nogle børn, før du bliver politiker.«

Læs den historie her.

Berlingske er bekendt med de anonyme kilders identitet.