Gå i gymnasiet fra sofaen

Ørestad Gymnasium vil tilbyde delvis fjernundervisning som en ny studieretning fra næste skoleår. – Vi må møde de unge, hvor de er, siger rektor.

Kommende elever på Ørestad Gymnasium behøver ikke at være til stede til undervisning alle dage. Fremover vil det være muligt at lave sit skolearbejde via fjernundervisning, så eleverne kan passe andre aktiviteter, som passer dårligt med en normal skoledag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Torben Klint
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De kommende 1 G’ere på Ørestad Gymnasium vil som en ud af 12 studieretninger kunne vælge en medie plus-linje, hvor eleverne kun skal være på gymnasiet i halvdelen af skoletiden. Resten af tiden skal eleverne klare undervisningen selv via deres computer og projektarbejde uden for gymnasiet.

- Det er et tilbud til elever, som har brug for, at skolen er fleksibel, siger rektor Allan Kjær Andersen.

Med den nye undervisningsform vil den traditionelle mødepligt blive erstattet af en aktivitetspligt, hvor eleverne skal nå en række mål i hvert fag.

- For at bruge et metafor fra computerspil så får eleverne kun lov til at gå til level fire, hvis de har gennemført level tre. Man kan ikke sno sig udenom, og det bliver en helt almindelig studentereksamen, siger Allan Kjær Andersen.

Elever med for lang skolevej

De kommende elever kan f.eks. være unge, som bor langt væk fra gymnasiet, og som får for lang skolevej, hvis de skal møde op hver dag.

- Andre elever har forældre i udlandet, som de har brug for at være mere sammen med, end man normalt vil kunne i gymnasiet. Vi har også tænkt på elitesportsfolk, musikere, dansere og skuespillere, som har mange aktiviteter uden for skolen, siger rektor Allan Kjær Andersen.

Eleverne skal stadig være på skolen halvdelen af tiden, men undervisningen vil ændre sig, så det bliver heldagsseminarer i f.eks. dansk i stedet for en dag med forskellige fag.

Eleverne får et hjørne at hænge ud i

- Vi kan se nogle nye tendenser, hvor de unge forventer, at skolen er mere fleksibel. Og hvis vi ikke ændrer skolen, så kan vi ikke nå samfundets målsætning, om at 95 procent af en årgang skal gennemføre en ungdomsuddannelse. Nu har vi søgt Undervisningsministeriet om en dispensation, så vi kan se, hvordan det fungerer med fjerundervisning, siger rektoren.

Allan Kjær Andersen understreger, at den nye type elever stadig skal være en del af skolen og kammeratskabet.

- Vi håber, at de vil komme mere i skole, end de skal og sidde her og arbejde med deres computere og projekter. De får et hjørne, som mest bliver deres, og hvor de kan hænge ud. Så vi lægger op til, at de skal komme. Men de skal ikke komme for vores skyld, men fordi det måske er hyggeligere end at sidde alene derhjemme. Vi ønsker ikke at udvikle autistiske nørder, siger Allan Kjær Andersen.

Kan få stille elever mere på banen

Lars Birch Andreasen, der er lektor ved Danmarks Pædagogiske Universitetsskole, DPU, og har forsket i fjernundervisning, siger til MetroXpress, at fjernundervisning kan få stille elever mere på banen.

- Unge, der normalt er meget stille i klassen, kan have meget bedre mulighed for at komme på banen. Fjernundervisning er ikke en begrænsning, men en mulighed for at gøre tingene på en anden måde, siger han til avisen.