Fyret overvægtig dagplejer skal igen i retten: »Sagen er principiel«

Sag om overvægtig dagplejer, der blev fyret, skal i Landsretten. FOA mener, at dagplejeren blev diskrimineret.

Foto: Jakob Dall. Karsten Kaltofts fyring skal igen behandles i retssystemet. Arkivfoto.
Læs mere
Fold sammen

Kolding: Da overvægtige Karsten Kaltoft i 2010 blev fyret fra sit job som dagplejer i Billund Kommune, var der ikke tale om diskrimination, bestemte Retten i Kolding 31. marts.

Nu anker fagforbundet FOA dommen, som derfor skal afprøves i Landsretten. Det fortæller Dennis Kristensen, der er forbundsformand i FOA.

- Karsten blev afskediget urimeligt på grund af sin overvægt. Han vejede ikke under 165 kilo på noget tidspunkt, han var ansat i kommunen.

- Vi kan se, at der bliver flere og flere overvægtige. Derfor tænker vi også, at det er en sag med stor principiel betydning, siger Dennis Kristensen.

Retten i Kolding bad i forbindelse med sagen EU-Domstolen om at tage stilling til, om EU-reglerne beskytter mod forskelsbehandling af svært overvægtige. Her fandt EU-Domstolen, at der i tilfælde med svær fedme kan være tale om et handicap.

Dermed kan overvægtige være beskyttet af EU's regler om diskrimination af handicap på arbejdspladsen. Men Retten i Kolding fandt altså ikke, at Karsten Kaltoft i kraft af sin overvægt kunne betegnes som handicappet.

Det undrer dog Dennis Kristensen, at Karsten Kaltofts overvægt ikke kunne betegnes som et handicap.

- Vi vil have Landsretten til at tage stilling til spørgsmålet om, hvorvidt han havde så mange gener af sin overvægt, at han skal betragtes som handicappet og dermed skal behandles i forhold til EU-handicapdirektivet.

- Det synes vi, at byretten helt undlod at forholde sig til, og det betød, at byretten ikke reagerede efter EU-Domstolen. Derfor har vi behov for at få afprøvet spørgsmålet ved en højere retsindsats, siger Dennis Kristensen.

Karsten Kaltoft blev fyret med begrundelsen, at antallet af børn i kommunen var faldet. Han var ifølge FOA den eneste af de omkring 135 dagplejere i kommunen, der dengang blev fyret.

Karsten Kaltoft mener ligesom FOA, at fyringen var uretfærdig.

- Hele sagen har haft stor betydning for mig personligt, fordi jeg synes, jeg har været uretfærdigt behandlet, siger Karsten Kaltoft.

Foto: Niels Aage Skovbo. Der var ikke tale om diskrimination, da en overvægtig dagplejer blev fyret, har Retten i Kolding bestemt. Fold sammen
Læs mere

I dag har Karsten Kaltoft et job som lastbilchauffør.

/ritzau/