Fyret efter sprogrevseri: Jeg ville jo bare være venlig

Thomas Johnsen blev bortvist fra sit rengøringsjob i ISS, efter han havde gjort en kunde opmærksom på en stavefejl med en post-it.

Helt harmløse er post-its ikke altid. På en seddel som denne skrev Thomas Johnsen sine bemærkninger til et firmas retskrivning, mens han gjorde rent for dem. Det skulle han aldrig have gjort. Fold sammen
Læs mere
Foto: Lars Rievers
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I et gammelt ordsprog hedder det: »Skomager bliv ved din læst«, og Thomas Johnsen fra Hobro har om nogen måttet sande, at det er et råd, som er værd at følge. I hvert fald, hvis man tillader sig at omskrive de gamle ord til noget i retning af »gør, hvad du er ansat til - og intet andet«.

»Godmorgen (og her er indsat smilende smiley). Bare en lille heads-up: Harmløs er grammatisk ukorrekt - harmløse vil være korrekt i den skrevne sætning. Venligst Rengøring (og et punktum efter kg, hvis man er gammeldags).« Således lyder teksten på en lille gul post-it seddel, som Thomas Johnsen satte på en lille reklamefolder, og som kostede ham jobbet hos ISS Rengøring, skriver Randers Amtsavis.

Reklamen fik han tilfældigt øje på, mens han natten til onsdag 21. august gik og støvede af hos firmaet Royal Canin i Gudenåcentret i Randers.

»Reklamen stod i en plastikholder, og jeg kunne se, der var en stavefejl på den. Jeg tænkte, at hvis nu reklamen var et udkast, som stod overfor at skulle trykkes i et større antal eksemplarer, ville jeg lige gøre opmærksom på fejlen. Derfor brugte jeg et minut af en pause på at skrive den lille gule seddel, sætte den på reklamen og lægge den på nærmeste skrivebord,« siger Thomas Johnsen.

Den efterfølgende søndag blev han kontaktet af sin nærmeste chef, som bad ham springe Royal Canin over og mødes med hende umiddelbart efter, at han mandag morgen var færdig med sit arbejde i Randers Regnskov, hvor han også gjorde rent.

Dette møde endte med, at Thomas Johsen blev bortvist med øjeblikkelig virkning.

»Min leder mente efter konsultation med ISS’ juridiske afdeling, at jeg havde brudt den del af min kontrakt, der handler om tavshedspligt og fortrolighed,« fortæller Thomas Johnsen til Randers Amtsavis og tilføjer:

»Det har jeg svært ved at forstå. Jeg ville jo bare være venlig og har jo ikke snaget i noget.«

Thomas Johnsen har været ansat i to år hos ISS og har hidtil aldrig fået klager over sit arbejde, tværtimod er han flere gange blevet rost. Hovedparten af sin tid i rengøringsselskabet har han gjort rent i Randers Regnskov, men har også i nogle måneder været flyttet til politigården i Randers, fordi man havde svært ved at finde medarbejdere, der kunne godkendes til netop den tjans. Her skal både ens egen og nærmeste families straffeattester være helt rene.

Hos Royal Canin ønsker direktør Peter Jensen ikke at kommentere, om bortvisningen af Thomas Johnsen er en rimelig sanktion. Men han bekræfter, at hans medarbejder har påtalt episoden med den gule post-it seddel overfor ISS.

»Vi kan ikke acceptere, at rengøringsfolkene læser de papirer, vi har liggende. Men hvordan ISS vælger at reagere, må være en sag mellem ISS og den pågældende medarbejder,« siger Peter Jensen.

Heller ikke hos ISS ønsker man at kommentere en konkret personalesag, men Henrik Bjerke, der har det overordnede ansvar for rengøringsdelen i ISS, anbefaler Thomas Johnsen at drøfte sagen med enten regionsdirektør Pernille Storgaard eller selskabets personale-ombudsmand Mette Willemoe.

Det har Thomas så efterfølgende gjort - via en hyret advokat. Sagen er herefter endt med et forlig, der giver ham fire ugers løn.

»Der havde været flere nogenlunde tilsvarende sager i ISS, som koncernen havde vundet. Men grundet de lidt særlige omstændigheder, tilbød man mig alligevel fire ugers løn. Efter min advokats råd valgte jeg at acceptere dette tilbud, selv om den samlede udbetaling næppe vil dække hans salær. Så jeg er lidt fattigere end før og en træls oplevelse rigere,« lyder det ifølge Randers Amtsavis fra Thomas Johnsen.

Han påpeger, at hvis han på nogen måder havde haft onde hensigter med sin læsning af reklamefolderen, ville han jo ikke have afsløret sig selv med den gule seddel.

DEBAT: Mangler Royal Canin og ISS humor - eller er det Thomas Johnsen, der har glemt at være professionel? Del din mening under artiklen eller på Berlingskes Facebook-tråd.