Fynsk samarbejde skal bekæmpe hadforbrydelser

Fyns Politi har indledt et samarbejde med flere forskellige foreninger og kommunen om at bekæmpe forbrydelser, der er motiveret af had.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et noget usædvanligt samarbejde har set dagen lys i Fyns Kommune. Her er en dansk-arabisk og en tyrkisk kulturorganisation, det jødiske samfund, en forening for bøsser og lesbiske samt Fyns Politi og kommunen gået sammen for at bekæmpe hadforbrydelser.

Det er formentlig første gang i Europa, at en kommune, interesseorganisationer og politiet går sammen om at forebygge og bekæmpe forbrydelser mod minoriteter. Altså forbrydelser, hvor hovedmotivet er had eller fordomme.

Det skriver Fyns Politi i en pressemeddelelse.

Samarbejdet skal både skabe en større viden om hadforbrydelser hos den fynske befolkning, men det skal også give bedre muligheder for at forhindre denne type forbrydelse.

»Uanset hvem man er, skal man kunne færdes frit og ugeneret. Det er en helt afgørende værdi i vores samfund, som vi gennem partnerskabet ønsker at tydeliggøre. For i vores land er den en menneskeret, der gælder alle – uanset etnisk tilhørsforhold, tro, kulturel baggrund og seksualitet,« siger chefpolitiinspektør John Jacobsen fra Fyns Politi i en pressemeddelelse.

Det er Politiets Efterretningstjeneste (PET), der registrerer hadforbrydelser, og de nyeste tal fra 2012 viser, at der i Danmark blev registreret 320 hadforbrydelser.

Men noget tyder på, at der kan være et stort mørketal. Justitsministeriets offerundersøgelse viser nemlig, at hvert 20. voldsoffer mener, at volden var motiveret af racisme. Det svarer til 3.900 personer. Cirka halvt så mange voldsofre i undersøgelsen svarer, at volden mod dem skyldtes deres seksuelle orientering.

»Det kan være svært for den enkelte at anmelde hadforbrydelser til politiet. Det tætte samarbejde i det nye partnerskab vil opbygge personlige relationer mellem politifolk, kommunalt ansatte og medlemmer af netværkene, og vi ved, det er vejen frem, for at få ofrene til at anmelde hadforbrydelser,« siger John Jacobsen.

For foreningen Det Jødiske Samfund, der deltager i samarbejdet, er det essentielle ved samarbejdet at undgå stigmatisering af grupper i samfundet.

»Vi ønsker ikke, der bliver pisket en stemning op i medierne, når der desværre sker hadforbrydelser. Det har vi nogen gange oplevet. Så forhåbentlig kan partnerskabet være med til at understrege, at når der sker hadforbrydelser, så står der enkeltpersoner bag – så ikke en gruppe gøres ansvarlig,« siger Michael Gelvan fra Det Jødiske Samfund

Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold satte i september 2013 en undersøgelse i gang for at få afdækket, hvor stort problemet med hadforbrydelser er i Danmark. Den ventes færdig sidst på året.