Fynsk koldkrigsforsker jager Stasi-hemmeligheder

Thomas Wegener Friis’ påståede afsløring af en dansk DDR-spion har vakt voldsom postyr. Den fynske historiker har viet sin karriere til at efterforske det østtyske styres hemmeligheder.

Thomas Wegener Friis. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sonny Munk Carlsen

Da Berlinmuren faldt i 1989, begyndte skeletterne at vælte ud af det undertrykkende DDR-regimes skabe. 23 år senere er der stadig skeletter der inde i mørket, men i dag kræver det hårdt arbejde at hive dem ud.

Arbejdet udføres af dedikerede historikere som ph.d. Thomas Wegener Friis, der fra sin post på Syddansk Universitet jager spioner og andre mørkemænd i Stasis sold. I det daglige arbejder han bag kulisserne i støvede arkiver, men nu er hans forskning pludselig blevet genstand en mediestorm af de større.

I mandagens BT kunne Wegener Friis fortælle, at han er kommet på sporet af en dansk storspion. Navnet vil historikeren ikke nævne, da han fortsat mangler den endegyldige dokumentation, men sagen er alvorlig, understreger han.

- Det, han har gjort, er grimt og har påvirket det danske samfund i negativ retning. Det gør dybt indtryk på mig. Der er ingen tvivl om, at det er den værste spionsag i Danmark, sagde den fynske koldkrigsforsker til BT mandag.

I løbet af døgn nåede afsløringen hele vejen til toppen af den politiske pyramide, hvor statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) opfordrede Thomas Wegener Friis til at gå til PET med sine oplysninger.

I mellemtiden nåede forskeren også at blive kritiseret af sine kolleger, der beskyldte ham for at løbe med en halv vind.

- Traditionelt sørger man for at underbygge sin forskning og publicerer først sine resultater, når man har den fulde historie. Thomas Wegener Friis’ fremgangsmåde er ekstrem mediebevidst og skaber uden tvivl opmærksomhed, men han kan jo ikke overbevise os om, at historien holder, siger professor Thorsten Borring Olesen fra Aarhus Universitet.

Trods kritikken understreger professoren, at Wegener Friis er en seriøs og hårdtarbejdende forsker. Det er en karakteristik, som flere hæfter på den fynske historiker, der fik sin ph.d. på SDU i 2003 i en alder af 28 år.

Hans faglige redelighed kom blandt andet til udtryk i 2007, hvor han kritiserede en anden koldkrigsforsker, professor Bent Jensen, for at hænge journalist Jørgen Dragsdahl ud som KGB-agent. Han udtrykte i den forbindelse bekymring for, at personsager ville begrænse forskernes adgang til PETs oplysninger fra Den Kolde Krig.

- Der skal ikke ret mange svipsere til, hvor enkeltpersoner bliver udnævnt til spioner, før det bliver meget nemt at finde argumenter for at lukke arkiverne igen, sagde Thomas Wegener Friis dengang til Information.

Nu venter hele Danmark på at få at høre navnet på hans spion.