FYI: Unge taler chatsprog

FYI betyder »for your information«. Unges chatsprog er blevet hevet over i talesproget. Ganske naturligt, siger sprogforsker.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

For et par uger siden kunne man se Paris Hilton – igen. Denne gang i reality-TV-showet »Paris Hilton’s My new BFF«, hvor man kunne blive hotelprinsessens nye bedste veninde BFF (best friend forever). I hvert afsnit afviste blondinen en af venne-bejlerne. Farvelhilsenen lød:

»TTYN.«

Talk to you never eller på dansk: Taler aldrig til dig. Hilsenen var hård og definitiv, og endnu en trængende reality-stjerne slukkede og måtte opgive tanken om at blive Paris Hiltons BFF.

Men det er ikke kun i TV, at chatsproget er vredet ud af skærmene og serveret i audio-form. Unge i Danmark har også taget tendensen til sig. Der er ikke lavet undersøgelser på brugen af chat-forkortelser i det daglige sprog blandt unge, men flere sprogforskere bekræfter tendensen.

Sprogforsker Marianne Rathje ved Dansk Sprognævn har en klar fornemmelse af, at det sker blandt især danske teenagere, selvom hun ikke selv eller andre danskere har forsket i det. Men da hun skrev sin ph.d.-afhandling om unge menneskers sprog, stødte hun på nogle piger, der sagde OMG i stedet for den lidt mere bogstavtunge »Oh My God.«

»De bruger det hele tiden i sms og chat. Det er naturligt at føre det over i talesproget. Hver gang vi forkorter noget, er der mulighed for, at vi ekskluderer nogle udenforstående. Det er derfor sjovt for de unge og oplagt til at ekskludere de voksne med.«

Nederen er ude
Line Pedersen er sprogkonsulent og blogger om sprog på www.blogbogstaver.dk. Hun er sikker på, at størstedelen af teenagere har hevet skriften fra nettet over i de sociale relationer i hverdagen – og det er sket inden for maksimalt tre-fire år, at det er blevet udbredt.

»Det er helt normalt blandt teenagere at sige lol og rofl, ligesom Kim Larsen-generationen sagde knæhøj karse. Det er igen det samme som nederen og grineren, der ikke længere er moderne blandt teenagere. Chatsproget er interessant med en bestemt sproglig tone og tilhørsforhold hos de unge. Det er helt normalt, at de unge udvikler sproget. Men udbredelsen er meget større, når de deler koder og lærer af hinanden på skrift i fælles fora som Facebook, Arto og MySpace.«

Revolution af sproget
Tidligere sprogforsker Tina Thode Haugaard skrev for fem år siden en ph.d.-afhandling om chatsprog på nettet, og allerede dengang oplevede hun, at lol (laughing out loud) havde spredt sig til talesproget.

Wikipedia skriver, at den engelske sprogforsker David Crystal, der har skrevet bogen »The Language and the Internet«, sammenligner introduktionen af lol, rofl og andre chat-forkortelser til talesproget med Johannes Gutenbergs opfindelse bogtrykkekunsten i den vestlige verden i det 15. århundrede.

»Det er en hel ny variation af sprog, der er ved at udvikle sig, der er opfundet af unge mennesker inden for fem år. Det udvider sproget, der er flere udtryk og sproget bliver rigere.«

Andre sprogforskere er dog ikke enige med ham i det. De siger, at forkortelserne af flere ord til ét ikke er andet end en forkortelse og nærmere ødelægger sproget.