Furesø Kommunes borgmester:Vi er på vej mod afgrunden

Furesø Kommune risikerer at gå bankerot, hvis ikke skatten sættes væsentligt op eller udgifterne barberes ned, fastslår borgmesteren. Han mener, at regeringen har svigtet fusionskommunen.

Der er tre muligheder: Skatten kan sættes markant op, kommunens service over for ældre, handicappede og børn kan beskæres betragteligt eller byrådet i Furesø Kommune kan lade som ingenting og så erklære kommunen konkurs om tre-fire år.

Så skarpt beskriver Furesøs borgmester, Jesper Bach (V), den økonomiske situation i den nordsjællandske fusionskommune, der består af den tidligere Værløse Kommune og den nok så berømte og berygtede Farum Kommune.

»Hvis vi ikke handler inden for en overskuelig fremtid, så ryger vi direkte ud over afgrunden. Vores gæld er enorm, og vi har langt fra fået de økonomiske gevinster af muligheden for låneomlægning, som vi blev stillet i udsigt, da sammenlægningen med Farum blev besluttet,« siger Jesper Bach.

Det økonomiske morads i Furesø skyldes primært den gigantiske gæld, som blev oparbejdet i Farum, dengang Peter Brixtofte sad på magten. Da de to kommuner blev til én den 1. januar i år, overtog Furesø samtidig en gældspost hos erhvervsbanken FIH, der havde lånt betydelige beløb til Peter Brixtoftes Farum. Alene afdragene på gælden koster i dag Furesø i underkanten af 200 millioner kroner om året, og derfor gav indenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (V) kommunen lov til at omlægge FIH-lånene til en mere favorabel rente. Det har dog pga. af renteudviklingen ikke været muligt, og dermed står Furesø nu og mangler 23 millioner kroner, som byrådet havde forventet i gevinst fra låneomlægningen. Samtidig koster den seneste udligningsreform kommunen 42 millioner kroner ekstra om året.

Desuden kniber det ifølge Jyllands-Posten gevaldigt med at få solgt en række byggegrunde i det nordlige Farum, som ellers skulle have bidraget positivt på kommunens bundlinje. Og det sløje grundsalg er et selvstændigt problem, fordi indtægterne er med til at finansiere kommunens daglige drift og når grundene på et tidspunkt er solgt, så mangler også de penge i kassen.

»Som jeg ser situationen, vil jeg indstille til byrådet, at vi allerede til næste år hæver skatten med 0,5 procentpoint. Og samtidig har jeg bedt kommunens advokat om at undersøge, om der er mulighed for gennem en retssag mod indenrigsministeren at få den gevinst, som vi blev stillet i udsigt i forbindelse med en låneomlægning,« siger Jesper Bach.

Borgmesterens partifælle på Christiansborg, Venstre kommunalordfører Erling Bonnesen, afviser dog blankt, at regeringen har noget ansvar for det økonomiske kaos. »Jeg synes, at Jesper Bach skulle stoppe klynkeriet og i stedet tage arbejdshandskerne på. Forudsætningerne for sammenlægningen af de to kommuner har været kendt hele tiden og med et budget på to milliarder kroner om året, så skulle det undre mig meget, hvis ikke Jesper Bach kunne finde en måde at dække sit underskud på,« siger Erling Bonnesen, der samtidig henviser til, at kommunerne under ét forventes at opnå effektiviseringsgevinster på mellem 10 og 12 milliarder kroner som følge af kommunalreformen.

»Og det skulle da undre mig, hvis ikke også Furesø Kommune kommer til at tjene en skilling på den konto,« siger V-ordføreren.