Fundet skyldige i sag om voldtægt af dansk kvinde

Fem indiske mænd blev mandag erklæret skyldige i gruppe­voldtægt.

Foto: ANINDITO MUKHERJEE. Fem indiske mænd blev mandag kendt skyldige i gruppevoldtægt af en 51-årig dansk kvinde.
Læs mere
Fold sammen

Fem indiske mænd blev mandag kendt skyldige i gruppevoldtægt af en 51-årig dansk kvinde. Der var i alt ni anklagede, hvoraf tre er tiltalte ved en domstol for mindreårige, mens en fjerde mand døde, før dommen faldt. Dommeren Ramesh Kumar sagde:

Voldtægten fandt sted i New Delhi i januar 2014, da kvinden var på ferie i Indien og rejste rundt efter at have besøgt Taj Mahal. Hun havde spurgt en mand om vej til sit hotel, da han førte hende hen til en lille have.

Her blev kvinden truet med en kniv af mændene, hvorefter gruppevoldtægten fandt sted.

Retten har ifølge Ritzau udelukkende taget stilling til skyldsspørgsmålet, mens straffen vil blive fastsat den 9. juni. Dommen skulle ellers være faldet allerede i januar, men er blevet udskudt ad flere omgange. Det er den bl.a., fordi en af mændene erklærede sig impotent. Af den grund var han ikke i stand til at begå voldtægten, hævdede han, men impotensen blev dog ikke bevist ved en senere undersøgelse, og manden er efterfølgende død i februar under varetægtsfængslingen.

Særlig grov karakter

Sagen fik i 2014 stor mediebevågenhed både i danske og internationale medier, da den kom frem, efter at flere sager om grove voldtægter af kvinder i Indien havde haft fokus i internationale medier.

Gruppevoldtægten varede ifølge kvinden i tre timer, og selv om hun prøvede at skræmme mændene væk ved bl.a. at sige, at hun havde HIV, fik det dem ikke til at stoppe. Mændene var af flere øjenvidner kendt i området som både hjemløse og narkomaner, og man fandt spor af alle ni mænds DNA på kvindens tøj.

Den 51-årige kvinde fløj efter voldtægten direkte til Danmark, hvor hun blev afhørt og undersøgt at de danske myndigheder.

Kvinden ville i første omgang ikke tilbage til Indien, men ombestemte sig dog sidenhen, så hun kunne vidne i retten i New Dehli. I retten kom det også frem, at kvinden siden episoden har været så traumatiseret, at hun ikke har været i stand til at arbejde og ikke tør gå udenfor efter mørkets frembrud.

Tidligere sager om gruppevoldtægter i Indien har været begået af alt fra buschauffører til tilfældige mænd på gaden, der har voldtaget piger helt ned til toårsalderen.Eksperter har tidligere udtalt om gruppevoldtægterne, at de bl.a. skyldes et ringeagtende syn på kvinder i Indien.

Strengere straffe indfført

De mange voldtægtsepisoder var medvirkende til, at der i 2013 blev indført strengere straffe for voldtægter i Indien, der blandt andet åbnede for, at voldtægtsforbrydere kan dømmes til døden, hvis offeret dør eller ender i koma under voldtægten.