Fundet af et tusind år gammelt vikingekors fortæller om handelsruter

Det er sjældent, man finder ting fra vikingernes hverdag, der fortæller om den første kristendom i Norden. Fundet af et 3,6 cm. stort kors har bidraget til historien.

Korset, der blev fundet for ca. en måned siden på marken ved Nørre Sandegård v. Østerlars på Bornholm. Foto: Klaus Thorsen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Beruset af glæde over dagen før at have været på tv for at fortælle om sin passion gik amatørarkæolog Klaus Thorsen lørdag den 24. september ud på marken ved Østerlars syd for Gudhjem på sin daglige finder-tur.

Hans metaldetektor gav lyd. Han satte sin militærspade i jorden to gange uden at støde på noget. Men i jordbunken han havde gravet op, så han et lille kors.

»Bingo!«, tænkte han og styrtede hjem til konen med armene i vejret.

Det lille kors viste sig at være et omkring tusind år gammelt halssmykke. Et emaljekors fra vikingetiden.

Efter nærmere konsultation hos Nationalmuseets ekspert på området, seniorforsker Anne Pedersen, viste smykket sig at kunne fortælle en interessant historie.

Korset er, ifølge Anne Pedersen, et af de sjældne vidnesbyrd fra vikingernes hverdag om, at kristendommen ikke kun er kommet til Norden fra Vesteuropa, men også via handelsruter østfra.

Anne Pedersen har endnu ikke haft Klaus Thorsens fund mellem hænderne, men kan på fotografier se, at det ligner tilsvarende fund fra Rusland og Ukraine, hvor man har fundet tegn på, at kors og relikvier fra den tid er blevet støbt og emaljeret. Korset, der, ifølge Anne Pedersen, sikkert har været udsmykket engang, er næsten identisk med et kors fundet på en offerplads ved Unna Saiva i Lappland.

»Men det her slags kors har jeg ikke set før,« siger Anne Pedersen.

»Det er et vigtigt fund, for det giver et indblik i folks bevægelser dengang og i kontakterne mod øst på et mere alment og ikke luksuriøst plan. Korset er interessant, for det viser noget om folks hverdag. Hidtil har man mest fundet relikvier. Man har længe vidst, at folk tog den vej over (mod Rusland, red.), men det er altid rart at se konkrete vidnesbyrd om det.«

I efterårsferien kan korset ses på Bornholms Museum. Derefter skal det til nationalmuseet for at blive undersøgt nærmere.

Klaus Thorsen, der er tidligere formand for De Bornholmske Amatørarkæologer, er, ikke overraskende, glad for sit fund og for at have bidraget til Danmarkshistorien.

Han har før fundet større og vigtigere ting med sin metaldetektor, men det lille vikingekors skal man ikke kimse af, mener han.

»Det var et sjovt lille fund. Det var som om det sagde: Hej, hej, her er jeg. Det er det kick, der driver os amatørarkæologer.«