Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Kan man øge indlæringen i skolen alene ved at spise sundere og bevæge sig mere?
Det vil være et af de spørgsmål, som forskere fra OPUS ved Københavns Universitet vil finde ud af i dette års Masseeksperiment i samarbejde med de 1.300 skoleklasser, der tilmelder sig eksperimentet.
»Jeg håber, at vi forskningsmæssigt er i stand til at bevise, at det faktisk er af stor betydning for koncentrationen og læringen i læsning og matematik, hvad elever spiser i skolen, og om de har en aktiv livsstil,« fortæller professor Niels Egelund fra DPU, Aarhus Universitet.
Påvirker frokosten koncentrationen?
En stor gennemgang af mere end 125 videnskabelige studier, udarbejdet af forskere på Institut for Human Ernæring og Institut for Folkesundhed ved Københavns Universitet, viser, at børn og unge har sværere ved at koncentrere sig, hvis de springer morgenmaden over.
Nu vil forskerne vide, om det samme gør sig gældende, hvis skolebørn ikke spiser formiddagsmad og frokost.
Samtidig undersøges det, hvordan fysisk aktivitet kan påvirke elevernes evne til at koncentrere sig.
Skal smage på hemmelige retter
En anden del af Masseeksperimentet bliver at undersøge børns tilgang til både kendte og ukendte fødevarer.
Forskerne vil kigge på, om der er forskel på børnenes nysgerrighed, og hvorfor nogle børn har det sådan, og om det er noget, man kan vokse fra.
Børnene som deltager i Masseeksperimentet skal smage på en ’hemmelig’ ret og derefter svare på spørgsmål om deres oplevelse af maden.
Vil bidrage til bedre børneliv
Jacob Søby Bang, der er kommunikationsansvarlig i OPUS og leder forandringsprojektet ’Spis, spurt og lær – fordi du ik’ ka’ la’ vær’, håber, at Masseeksperimentet vil kunne bidrage til at øge både trivsel og indlæring i skolen:
»Masseeksperimentet skal naturligvis først og fremmest være sjovt at deltage i.«
»Men ved at sætte fokus på sammenhængen mellem lige netop mad, motion og indlæring og samtidig tilbyde undervisningsmateriale, der støtter op om dette, håber vi samtidig på, at kunne bidrage en lille smule til at skabe bedre børneliv,« siger Jacob Søby Bang.
Får indblik i naturvidenskab
Direktør for Dansk Naturvidenskabsformidling Mikkel Bohm er glad for, at Masseeksperimentet udvider børns forståelse af naturvidenskabens brede anvendelsesmuligheder:
»I Masseeksperimentet får eleverne et indblik i, hvad naturvidenskab kan bruges til, hvordan en forsker arbejder og forskellige naturvidenskabelige metoder,« siger han og fortsætter:
»Og så er det jo ikke bare forsøg for forsøgets egen skyld, men en virkelig undersøgelse, hvor eleverne er med til at frembringe helt nye forskningsresultater, der kan forandre deres egen verden.«
Har tidligere skabt resultater
Og det var præcis, hvad der skete som resultat af Masseeksperimentet i 2009, hvor næsten 16.000 danske skoleelever medvirkede og tog prøver af luften i deres klasselokaler.
Danmarks Tekniske Universitet analyserede prøverne, som viste, at luften var for dårlig i hele 56 procent af de 734 klasser.
På samme måde resulterede Masseeksperimentet i konkret viden i 2010, hvor de medvirkende elevers arbejde viste, at hele 79,2 procent af deres drikkedunke indeholdt vand med et højt bakterieindhold.