Frygten for højreekstrem vold stiger i Tyskland

Et kniv­attentat mod en tysk lokalpolitiker i Køln og den voksende opbakning til islammodstanderne i Pegida skaber stor bekymring i Tyskland.

Eksperter og politikere er bekymrede over den stigende radikalisering på højrefløjen, der forleden førte til attentatet på politikeren Henriette Reker. Foto: Patrik Stollarz Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BERLIN: Frygten for højreekstremistisk vold mod politikere og flygtninge er brudt ud i lys lue i Tyskland.

Lørdag blev den partiløse Henriette Reker, der kandiderer til borgmesterposten i Köln, hårdt såret i et knivattentat udført af en formodet højreekstremist.

Reker, der som led i sin valgkampagne delte roser ud på et gademarked i Køln, blev antastet af en 44-årig mand, der bad om en rose og derefter stak hende i halsen med en kniv. Til daglig arbejder Reker med flygtninge i Køln og stiller op for et generelt flygtningevenligt valgforbund. Tyske medier beretter, at den anholdte gerningsmand har en højreradikal fortid.

Det er dog ikke »blot« knivattentatet, der vækker uro i Tyskland. Samtidig er den islamkritiske bevægelse Pegida præcis et år efter sin fødsel tilbage for fuld styrke i den østtyske delstat Sachsen.

Forrige mandag marcherede 10.000 demonstranter i Dresden med slagord som »Vi er folket« og »Løgnerpresse« mod den angiveligt nært forestående islamisering af Tyskland. Til lejligheden havde ukendte deltagere medbragt to galger.

Fra løkkerne hang skilte, der reserverede pladsen til forbundskansler Angela Merkel og den socialdemokratiske formand, Sigmar Gabriel, der tidligere på året har omtalt Pegida-tilhængere som »pak«.

Tysk politi efterforsker i øjeblikket sagen, der har udløst bred fordømmelse fra ledende politikere. Flere tyske medier mener efter overfaldet på Reker i forlængelse af den skærpede tone blandt Pegida-tilhængerne i Dresden, at der er en »linje mellem Pegida-galgerne i Sachsen og knivattentatet på Kølns lørdagsmarked«.

»I Dresden var det en opfordring til mord, I Køln er drabsafdelingen nu i færd med at efterforske,« lyder en kommentar fra journalisten Moritz Rütter for radiostationen Deutsch­landfunk.

Europas farligste kvinde

Pegida er blevet radikaliseret i kølvandet på flygtningekrisen, mener en førende observatør af den højreradikale scene i Tyskland. Når det gælder udtalelser og slogans, er bevægelsen blevet mere radikal, mener Dieter Rucht, der som sociolog ved Wissenschaftliches Zentrum Berlin står bag en af de mest omfattende undersøgelser af Pegidas tilhængere.

»Der er ingen beviser for, at der går en linje fra Pegida til angreb på asylcentre. Men der kommer mennesker til demonstrationerne, som ikke blot er bekymrede borgere, men reelt set er kendte højreekstremister. De taler ganske åbent om og bifalder angreb på asylcentre og politikere. Det bliver dog ikke forkyndt fra talerne på scenen,« siger han.

Selv om de officielle talere ved Pegidas ugentlige demonstrationer ikke opfordrer til vold mod flygtninge, muslimer og politiske modstandere, er deres budskaber på det seneste blevet mere krigeriske.

»Vi er allerede i krig«, sagde Pegida-taleren Tatjana Festerling for nylig til sine tilhængere i Dresden.

I juni vandt hun godt ti procent af stemmerne ved borgmestervalget i Dresden. For en uge siden beskrev hun Angela Merkel som »Europas farligste kvinde«.

Forudså Pegidas snarlige død

Egentlig regnede de fleste politiske kommentatorer med, at Pegida ville gå i sig selv.

»Inden for en overskuelig periode vil Pegida gå død,« lød den fejlagtige profeti i januar fra Manfred Güllner, direktør for det store tyske meningsmålingsinstitut Forsa.

Pegida blev grundlagt, da en mindre gruppe islamskeptikere i oktober 2014 påbegyndte ugentlige spadsereture i den østtyske by Dresden. Få måneder efter bevægelsens begyndelse deltog op mod 20.000 mennesker hver uge i Pegidas mandagsdemonstrationer, der vakte opsigt i hele verden for deres aggressive kampråb, som både retter sig mod muslimer, tyske mainstream-medier og ikke mindst den såkaldte »asylmafia« bestående af »landsforræderiske« politikere.

Selv om andelen af muslimer i delstaten Sachsen, hvor bevægelsen hører hjemme, er forsvindende lille, voksede Pegida i begyndelsen af 2015 eksplosivt. Mens bevægelsen var på sit højeste, bredte Pegida bredte sig også til andre tyske byer, primært i den østlige del af landet, herunder Leipzig, hvor man dannede Legida. Også i København og i Sverige forsøgte lokale islamkritikere uden større held at danne aflæggere af Pegida.

I løbet af sommeren 2015 dalede tilslutningen til bevægelsen, der ud over modstanden mod muslimer også tiltrak abortmodstandere, pro-russiske tyskere og tilhængere af andre synspunkter, der falder uden for mainstream i tysk politik.

Bevægelsen led også et knæk, da det i januar 2015 kom frem, at bevægelsens stifter, Lutz Bachmann, på Facebook havde poseret som Hitler. Bachmans afløser, Kathrin Oertel, evnede ikke at vedligeholde tilslutningen til bevægelsen, der blandt andet led under interne stridigheder med søsterbevægelsen Legida i Leipzig.

Asylmafiaen

Når Pegida i øjeblikket ser ud til at have medvind igen, skal det ses i lyset af den konkrete udvikling, mener sociologen Dieter Rucht.

»Den nærliggende forklaring er naturligvis stigningen i antallet af flygtninge, der ankommer til Tyskland. Jeg tror dog ikke, at det er de nøgne tal i sig selv, der er udslagsgivende. Det er den offentlige debat og det faktum, at den politiske elite i Tyskland er meget splittet i spørgsmålet om flygtningekrisen.«

Ved flere lejligheder har tyske politikere opjusteret det forventede antal flygtninge og har dermed bekræftet islammodstandernes forestillinger om, at politikerne er del af en »asylmafia« med en mere eller mindre hemmelig plan om at forråde det tyske folk. Senest har Sigmar Gabriel meddelt, at Tyskland i år muligvis kan vente 1,5 millioner asylansøgere.

I flere tyske delstater og kommuner har der i længere tid lydt nødråb til forbundsregeringen. I torsdags vedtog den tyske forbundsdag en ny asylpakke, der blandt andet afsætter flere midler til kommunerne i forbindelse med indkvartering og forplejning af flygtninge.

Og det er ikke kun højreekstremister, der er bekymrede for den udvikling. Ifølge de seneste meningsmålinger er mere end hver anden tysker i dag af den overbevisning, at Tyskland har nået sin kapacitet for at modtage flygtninge.

»Pegidas tilhængere ser en trussel, der nu bliver mere konkret på grund af det stigende antal flygtninge, på grund af debatten om hvorvidt der skal bygges nye boliger og sørges for børnehavepladser til de nyankomne, og alt det der bliver nødvendigt i de næste 10-20 år. De ser det som en konkurrence mellem de migranter, der skal blive i Tyskland, og de mennesker, der hører til de mest marginaliserede socialklasser i Tyskland. Det giver Pegida medvind,« siger sociolog Dieter Rucht, som vurderer, at Pegida kan vokse sig endnu større i den nærmeste fremtid.