Frygt for ny Muhammed-krise

Regeringen frygter, at en ny bog med de 12 omstridte Muhammed-tegninger vil skade Danmarks interesser. Derfor inviterede udenrigsminister Lene Espersen i går 17 muslimske ambassadører til dialog.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Udenrigsminister Lene Espersen (K) har en begrundet frygt for, at der er en ny Muhammed-krise under opsejling. Og derfor inviterede hun i går ambassadørerne fra 17 muslimske lande til et dialogmøde i Udenrigsministeriet. Anledningen er, at det i dag er fem år siden, at de 12 omstridte avistegninger af profeten Muhammed blev offentliggjort første gang, og ikke mindst, at Jyllands-Postens kulturredaktør, Flemming Rose netop på femårsdagen udgiver sin bog, »Tavshedens Tyranni«, hvor de 12 karikaturer genoptrykkes.

»Vi ser desværre mange tegn på, at kritikken er ved at blusse op igen. Dels har jeg modtaget to breve fra min jordanske kollega og fra generalsekretæren for OIC (en samarbejdsorganisation for 56 islamiske stater, red.). Dels kan vi forstå, at der er forskellige bevægelser i gang i retning af at eskalere den her sag,« forklarede Lene Espersen i går efter et møde i Folketingets Udenrigspolitiske Nævn, der blev orienteret om Lene Espersens møde med ambassadørerne.

I brevet fra den jordanske udenrigsminister udtrykkes der bekymring over den ny bog med de 12 omstridte tegninger. I brevet fra OICs generalsekretær, Ekmeleddin Ihsanoglu, opfordres regeringen ifølge Lene Espersen direkte til at forhindre, at den ny bog kommer på gaden.

Men den opfordring vil regeringen ikke følge.

»Der skal ikke herske tvivl om, at vi står vagt om ytringsfriheden. Det er en af vore grundlæggende rettigheder, og derfor hverken kan eller vil vi gå ind i nogen diskussion om, hvilke bøger private udgivere kommer med,« fastslår Lene Espersen.

Ros fra Socialdemokraterne

Det var så ifølge udenrigsministeren også den besked, som de 17 muslimske ambassadører fik på gårsdagens møde. Men derudover gjorde Lene Espersen meget ud af at komme i dialog med ambassadørerne for at forebygge, at bogudgivelsen udløser en ny protestbølge i den muslimske verden.

»Vi ønsker på alle måder en konstruktiv og positiv dialog ikke mindst med den muslimske verden, og vi ønsker at fremme en forståelse mellem forskellige religioner. Derfor vil vi selvfølgelig gøre alt, hvad vi overhovedet kan, for at sikre, at ingen føler sig krænkede eller forhånede, og for at undgå, at sagen eskalerer, Læren af tegningesagen for fem år siden, er, at vi skal have de moderate kræfter over på vores side,« forklarer Lene Espersen, der personligt ikke har behov for at se de 12 profettegninger mere.

»Flemming Rose er i sin gode ret til at skrive den bog. Derudover har jeg sagt, at jeg ikke selv har behov for at se de tegninger mere. Jeg har set dem rigtig mange gange,« siger Lene Espersen.

Socialdemokraternes tidligere udenrigsminister, Mogens Lykketoft, roser Lene Espersen for at have inviteret de muslimske ambassadører til møde.

»Jeg er meget, meget glad for, at ministeren har taget det her møde. Det, der skal stå tilbage, er, at der hverken i regeringen eller hos det store flertal i Folketinget er noget som helst ønske om at forhåne den fjerdedel af menneskeheden, der har en muslimsk tro,« siger Mogens Lykketoft.

Dansk Folkepartis formand, Pia Kjærsgaard, oplyser til Berlingske Tidende, at Lene Espersen har garanteret, at ambassadørerne ikke har fået en undskyldning. Og derfor er DF tilfreds med håndteringen.

»Der er ikke nogen, der er interesserede i, at det her skal eskalere,« siger hun.