Frygt for kæmpemøller på Skagens Gren

Inden tirsdagens høring om testcentret for vindmøller i Thy rejser Danmarks Naturfredningsforening frygt for, at testmøller også placeres på Skagens Gren.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er ikke kun skovene i Thy, der er i fare for at blive skæmmet af store vindmøller. Også fredede områder på blandt andet Skagens Gren kan blive hjemsted for testmøller.

Det frygter Danmarks Naturfredningsforening (DN) dagen før, regeringen gennemfører en eksperthøring om testcentret i Østerild i Thy.

Planen er nemlig at opføre yderligere mindst 10 testmøller ud over de syv i Østerild Plantage. De nye møller kan placeres i naturskønne, beskyttede og sågar fredede områder som Skagens Gren, ørkenen på Anholt og en lang række skove.

Det viser en bruttoliste, Danmarks Naturfredningsforening har fået aktindsigt i.

- Når Skagens gren står opført på listen, så viser det tydeligt, at alle naturhensyn brutalt er filtreret fra i de screeninger, der foretages, og at det i stedet er helt bevidste politiske valg, der afgør, hvor møllerne skal opføres.

Det siger Ella Maria Bisschop-Larsen, der er præsident i Danmarks Naturfredningsforening.

Danmarks Naturfredningsforening har fået aktindsigt i processen omkring placeringen af en lang række yderligere møller.

Dels skal der frem mod 2020 findes plads til 10 såkaldte prototype-testmøller på fabrikantspecifikke testpladser. Dels skal der årligt findes plads til 4-8 såkaldte serie-0-møller. Også disse møller bliver op til 250 meter høje.

- Den nye liste med områder, der kan komme i spil, er en ren gyser. Her er alle ambitioner om at tage hensyn til naturen skåret helt bort. Vi må stærkt anbefale regeringen til at besinde sig. Alt andet er magtarrogance, siger Ella Maria Bisschop-Larsen.

/ritzau/