Frygt for nye terrorplaner spiller ind på krav om forvaring af Kundby-pigen

ARKIVFOTO af Carolineskolen i København, hvor Kundby-pigen er tiltalt for at ville begå terror. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

Når anklagemyndigheden i Midt- og Vestsjællands Politi har taget det usædvanlige skridt at kræve en 17-årig terrortiltalt pige fra Kundby ved Holbæk dømt til forvaring på ubestemt tid, er det blandt andet, fordi politiet fortsat frygter, at hun vil genoptage sine bombeplaner.

Dagbladet Nordvestnyt kunne midt i februar på baggrund af delvis aktindsigt i en kendelse i sagen afsløre, at det blandt andet er politiets frygt for, at pigen på fri fod vil genoptage de påståede terrorplaner, der har holdt hende bag tremmer i nu mere end 14 måneder.

Den frygt spiller også ind på anklagemyndighedens påstand om, at pigen - hvis hun kendes skyldig - skal sættes i forvaring på ubestemt tid fremfor en almindelig, tidsbestemt fængselsstraf, oplyser senioranklager Peter Ahleson, Midt- og Vestsjællands Politi, til dagbladet Nordvestnyt torsdag.

»Vi vurderer, at hun er farlig, og at den rigtige sanktion vil være forvaring, hvis hun findes skyldig. Det bygger vi blandt andet på mentalerklæringerne og Retslægerådets udtalelse, og at pigen under sin fængsling har stukket en pædagog ned. Men der er også andre forhold, som jeg først kan komme ind på, når sagen begynder,« siger Peter Ahleson til Nordvestnyt.

Pigen nægter sig skyldig i anklagerne om, at hun planlagde at sprænge hjemmelavede bomber på Sydskolen i Fårevejle og på den jødiske Carolineskolen i København i begyndelsen af 2016.

Den 17-årige pige er ifølge Nordvestnyt blevet mentalundersøgt flere gange, siden hun blev anholdt i januar sidste år.

Mentalerklæringerne har været forelagt Retslægerådet, og anklagemyndigheden i Midt- og Vestsjællands Politi meldte torsdag morgen ud, at Retslægerådet har udtalt, at pigen kan idømmes forvaring på ubestemt tid.

Den vurdering vælger anklagemyndigheden at følge, når selve retssagen begynder som en nævningesag ved Retten i Holbæk 19. april.

Forsvarsadvokaten for den 17-årige pige, Mette Grith Stage, mener, at anklagemyndigheden skyder langt over målet med påstanden om forvaring til en teenagepige, der i øvrigt nægter sig skyldig i anklagerne.

»Jeg er meget overrasket over vurderingen fra Retslægerådet, men anklagemyndigheden følger som regel den vurdering. Jeg havde dog ikke forventet, at man ville kræve forvaring til en pige, der var 15 år på det påståede gerningstidspunkt, og som ikke tidligere er straffet,« siger Mette Grith Stage.

»Jeg vil gå imod forvaring. Hvis retten skulle finde hende skyldig, mener jeg, at det må være en almindelig fængselsstraf, der kommer på tale,« siger forsvareren til dagbladet Nordvestnyt torsdag.