Frygt for misbrug af personlige oplysninger

Det vækker frygt, at Sundhedsministeriet vil give kommunerne adgang til oplysninger om borgernes helbred.

Det er bekymrende, at Sundhedsministeriet vil åbne for adgangen til personfølsomme oplysninger om danskernes helbred over for kommunerne. Sådan lyder det fra Danske regioner.

De mener, at det er en fejl, når oplysningerne ikke er nødvendige i forhold til behandling, men i stedet skal bruges til statistiske analyser eller til at gøre den kommunale planlægning af sundhedsindsatsen bedre. Det skriver Information.

Regioner frygter nemlig, at adgangen til de personfølsomme oplysninger gør, at misbruget stiger, »hvis en bredere personkreds får adgang til de personfølsomme oplysninger«. Det skriver regionerne i et høringssvar til Sundhedsministeriet.

For hvis der borgerne imellem opstår »mistillid til regionernes og kommunernes evne til at håndtere personfølsomme oplysninger«, kan det »i værste fald« medføre, at »patienter fravælger behandling på grund af frygt for, at oplysningerne bliver spredt«.

Danske Regioners holdning falder i tråd med Etisk Råd, Datatilsynet, Lægeforeningen og Forbrugerrådet. De har tidligere kritiseret tiltaget i Information, på baggrund af, at Sundhedsministeriet tidligere på måneden sendte et cirkulære i høring, som giver kommunerne mulighed for den udvidede adgang til sundhedsoplysningerne.