Frygt for afhoppere forhindrer besøg af afghanske fodboldpiger

Et besøg i Danmark af det afghanske kvindelandshold er aflyst på grund af visumproblemer og benspænd fra Afghanistans konservative kræfter. Dansk minister overvejer invitation.

Det danske sportstøjsfirma Hummel sponsorerer det afghanske kvindelandshold, der her er fotograferet i Kabul. Ifølge Hummel skyldes afslaget på visum rygter om afhopning, så firmaet skulle stille garanti for, at der ikke var nogle af kvinderne, der hoppede af undervejs. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Afghanistans kvindelandshold i fodbold er i sidste øjeblik blevet forhindret i at rejse til Danmark, hvor holdet blandt andet skulle have spillet venskabskampe og optrådt på Roskilde Festival.

Det oplyser det danske sporttøjsfirma, Hummel, der har arrangeret og finansieret besøget, og som for to år siden besluttede at sponsorere kvindeholdet.

Årsagen til aflysningen er ifølge Hummel, at de unge afghanske fodboldpiger ikke kunne få visum. Ansøgningerne om visum var indsendt til de tyske myndigheder. Dels fordi kvindelandsholdet også skulle have besøgt Tyskland, dels fordi afghanerne kan søge om visum på den tyske ambassade i Afghanistan, hvad de ikke kan på den danske ambassade i Kabul. Med et visum til Tyskland ville de afghanske piger på grund af Schengen-reglerne også få adgang til Danmark men i sidste øjeblik inden afrejsen, sagde tyskerne altså nej til at udstede visum.

»Det er utroligt ærgerligt. Alt var ellers på plads. Flybilletter og hoteller, og pigerne skulle have været med til U21 EM i Danmark, Sensational Street Soccer på Roskilde Festival og Women’s World Cup i Tyskland,« fortæller Christian Stadil, Hummels ejer og bestyrelsesformand. Han mener, at det tyske afslag på visum skyldes onde rygter, der blev sat i omløb i den afghanske hovedstad forud for kvindeholdets tur. For Tyskland har allerede en gang givet kvindelandsholdet visum. Det var sidste år, hvor holdet deltog i en turnering i Berlin.

»Der begyndte at gå rygter om, at pigerne ville hoppe af, når de kom til Tyskland og Danmark. Det fik den tyske ambassade til at kræve en garanti fra det afghanske fodboldforbund, som så bad Hummel om at stille en garanti for, at der ikke ville være afhoppere på landsholdet. Det kunne vi naturligvis ikke, og rejsen endte så med ikke at blive til noget,« siger Christian Stadil, der ikke ved, hvem der har spredt rygterne om afhopningerne.

»Det er svært at vide i et samfund som det afghanske. Men det er klart, at der er stærke kræfter, der er imod kvindefodbold,« siger Hummel-chefen.

Lykke Friis beklager

Ligestillingsminister Lykke Friis, der med stor interesse har fulgt det afghanske kvindelandshold siden holdets etablering for omkring fem år siden, beklager det aflyste besøg i Danmark og Tyskland.

»Det ærgrer mig, for kvindelandsholdet er et godt symbol på, hvor langt de er kommet i Afghanistan siden Talebans fald. Samtidig viser aflysningen af besøget, at vi ikke er i mål endnu i Afghanistan. Vi må klø på,« siger Lykke Friis, der selv er en stor fodboldentusiast og som skulle have dømt en opvisningskamp med de afghanske fodboldpiger på Roskilde Festival.

Lykke Friis mener, at der skal gøres et nyt forsøg på at få de fodboldspillende afghanske piger til Danmark.

»Vi må tage en kontakt til myndighederne i Berlin. Og ellers må jeg jo selv invitere holdet herop,« siger ligestillingsministeren.

Under besøget i Danmark og Tyskland skulle der været indsamlet penge til en bus, som det afghanske fodboldforbund har udtrykt ønske om, så pigerne kan transporteres i sikkerhed til og fra træningen. Men Christian Stadil oplyser, at Hummel nok skal sørge for, at pigerne får en bus stillet rådighed.

»Den nylige kåring af Afghanistan som verdens farligste land for kvinder, gør kun vores engagement større. De skal og kan hjælpes og det mindste, vi kan gøre, er at sørge for at de ikke bliver dræbt på vej til træning,« siger han.