Frustreret butiksejer om romaer: »Det er virkelig aparte at være vidne til«

Ved Mariakirken på Istedgade i København huserer i øjeblikket op mod 50 romaer, hvilket ifølge en butiksejer er til stor gene for hendes virksomhed. »Det ødelægger butikkens omsætning,« lyder anklagen.

Foto: Nils Meilvang. Mariakirken på Istedgade i København.
Læs mere
Fold sammen

Romaer sover, spiser, ryger og tisser omkring Mariakirken i København. De ankommer med barnevogne, cykelanhængere og ladcykler fyldt med genstande indsamlet på gade, hvilket er til stor gene for Grete Mollatt.

Hun driver en modebutik lige over for kirken.

Det skriver Ekstra Bladet.

Hun fortæller, hvordan hun i halvanden år har været vidne til, at et stigende antal romaer bruger pladsen som opsamlings-central, samtidig med at de skaber utryghed i gaden med den konsekvens, at mange ikke vil handle i områdets butikker.

»Det er virkelig aparte at være øjenvidne til, hvordan romaerne derude bliver vartet op af Mariakirkens velmenende personale, som serverer mad og kaffe, rydder op efter dem – og giver dem logi og mulighed for at oplade deres mobiltelefoner. De udnytter på det groveste kirkens fine nyrestaurerede område som losseplads, toilet og opholdssted – når de altså ikke er ude og samle ting, som de fylder i Christiania-cykler,« siger Grete Mollatt til Ekstra Bladet.

Foto: Nils Meilvang. Mariakirken på Istedgade i København. Fold sammen
Læs mere

Grete Mollatt fortæller desuden, at hun to gange har været udsat for tyveri omkring eller i sin butik. Første gang fik hun taget sin iPhone ved højlys dag af to mænd med roma-lignende udseende inde i butikken.

Den anden gang fik hun stjålet sin taske på vej fra butikken. I tasken lå blandt andet en ny iPhone og en iPad.

Telefon-tyveriet har påvirket Grete Mollat i en stærkt negativ retning, fortæller hun.

»Da jeg sekunder efter, at de havde forladt butikken, opdagede, at min mobil var væk, løb jeg råbende efter dem – så forsvandt alle romaer som dug for solen. Det var meget uhyggeligt, så jeg måtte tage noget beroligende om aftenen – og min nabo kom med et stort glas vin. Tænk sig: De gik bare herind og stjal den,« lyder anklagen ifølge Ekstra Bladet.

Hun mener også at vide, at romaerne står bag tricktyverier af ældre i området.

Mariakirken er blevet forelagt Grete Mollats kritik, om at den »lægger hus til en hælercentral, der forpester hverdagen for sagesløse«.

Til kritikken svarer sognepræst Anita Rohwer, som har ansvar for Mariakirkens sociale arbejde:

»Det er politiets opgave at bekæmpe kriminalitet. Ikke kirkens. Vi kan i øvrigt ikke været døgnåbent til at sørge for ro foran kirken om natten,« siger Anita Rohwer til Ekstra Bladet.

Ligeledes får politiet mulighed for at besvare kritikken. Politiet hævder ikke at have kendskab til kriminalitet begået på pladsen foran Mariakirken.

Desuden oplyser Københavns Politi til Ekstra Bladet, at man kun er et opkald væk, hvis borgerne oplever problemer, tyveri eller lignende nær kirken eller i andre dele af byen.

Foto: Nils Meilvang. Mariakirken på Istedgade i København. Fold sammen
Læs mere