Frustrerede danskere kunne ikke aflevere mad til flygtninge

Rødbyhavn var tirsdag fyldt med privatpersoner, der ønskede at aflevere proviant til de mange flygtninge, der mandag kom til Lolland.

Flygtninge ankommer til Rødby Færge. Frivillige kan ikke komme af med det indsamlede mad og tæpper. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen

Der var mange frustrerede mennesker i Rødbyhavn i løbet af tirsdagen. Folk ønskede personligt at aflevere deres medbragte proviant til de mange flygtninge, som pt. opholder sig i byens sportshal.

Og så var der forventningen om, at der ville komme flygtninge med én eller flere færger fra Tyskland tirsdag eftermiddag. Det skete bare ikke.

BTs udsendte talte med flere af de personer, som personligt var mødt op for at yde deres hjælp i form af masser af frugt, vand og andet proviant. De kunne ikke få lov at aflevere alt den proviant, som stod lige ved hegnet ned til havnen. Der var op imod hundrede kilo madvarer og vand, og ifølge Røde Kors er der ikke brug for flere forsyninger.

»Politiet siger først ét og så noget andet. Så skal vi gå derhen, og så derhen. Men vi kan slet ikke få lov at aflevere vores proviant,« siger en ung pige. Hun tog sammen med en veninde af sted fra Aarhus tirsdag morgen. Frustrationen lyser ud af hendes øjne.

»Politiet lyver og griner nærmest af os. Det er vildt ydmygende. Jeg kan slet ikke have det. Vi vil bare hjælpe flygtningene,« fortæller hun.

Mange kommer med tøj, mad og drikke, som de vil give flygtningene. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Løvgreen Bojesen.

Martin Stahl, en anden privatperson, tog af sted fra Vordingborg i morges. Han handlede frugt og kiks hos Super Brugsen i Rødby og fik også lov at aflevere det i den sportshal i Rødbyhavn, hvor der pt. opholder sig flygtninge. Men omkring middag stoppede politiet og Røde Kors med at tage imod mere proviant.

»Folk bliver afvist nu, fordi der efter sigende ikke er plads til mere. Det virker, som om politiet og myndighederne ikke er gearet til den her situation. Jeg er frustreret og irriteret over, at politiet er begyndt at afvise alt den proviant, som folk har med herned,« siger han og fortsætter.

»Jeg tror, myndighederne er bange for at slippe kontrollen. Det kan ikke være rigtigt, at godtroende mennesker bliver afvist, fordi de vil aflevere deres mad og vand,« siger Martin Stahl.

BTs udsendte var sent tirsdag eftermiddag forbi sportshallen i Rødbyhavn. Her fortalte politiet, som vogtede stedet, at man ikke modtager proviant, men at man kan aflevere det i den nærmeste Røde Kors-Butik. Det var der mange, som ikke kunne acceptere.

LÆS MERE