Frostklar weekend på vej til Danmark, men Australien oplever ekstremt vejr

I weekenden er der mulighed for masser af sol og frysende temperaturer i Danmark. Men i Australien har man hidtil haft den højeste temperatur nogensinde.

Weekenden byder på solrige, men kølige dage. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Efter en hård start på året med regn, slud og vind, kan danskerne endelig se frem til dage med masser af lys.

Weekenden lægger op til lange gåture i solskin, mild vind og med temperaturer omkring frysepunktet.

Men et andet sted i verden er det dog en helt anden fornøjelse. Natten til fredag i Australien røg temperaturen helt op på 35,9 grader, hvilket sætter ny varmerekord for minimumstemperatur i landet.

Det skete i Noona i New South Wales i Australien, hvor man lige nu oplever en rekordhøj hedebølge. Siden mandag har temperaturen ikke været under 45 grader i dagstimerne. Det skriver The Guardian.

Ifølge chefmeteorolog ved Danmarks Meteorologiske Institut (DMI), Dan Nilsvall, er de ekstreme temperaturforskelle rundt omkring i verden normale. Alligevel er en nattetemperatur på næsten 36 grader lidt usædvanligt.

»Når der er tale om varmerekord i Australien, er der tale om en særlig hændelse. Når man taler om temperatuerer på næsten 36 grader om natten, er det meget ekstremt. Jeg vil ikke sige, at det er normalt,« siger han.

Dog er det for tidligt at tale om, hvorvidt de høje temperaturer i Australien er et tegn på, at klimaet ændrer sig.

»Hvis man kommer til at opleve temperatuerer som dette over en længere periode, kan man begynde at tale om et klimasignal. En enkeltstående hændelse vil jeg ikke mene, man skal være bekymret for. Men generelt kan man konstatere, at temperaturen er på vej op rundt omkring på kloden. Det ser man eksempelvis ved, at indlandsisen smelter,« siger Dan Nilsvall.

Selv om at man i Australien oplever ekstremt vejr, er den kommende frostklare weekend i Danmark ikke noget, at undre sig over.

»Der er intet unormalt ved det kommende vejr i weekenden herhjemme. Jeg synes bare, man skal nyde vejret, for vi har haft en hård start på året i forhold til vejret. Der har været meget vind og stormfloder rundt omkring i landet. Det er på tide, at vi får lidt pænere vejr,« siger Dan Nilsvall.

Indtil videre har man slået ni varmerekorder med den nuværende hedebølge i New South Wales i Australien. Man forventer, at temperaturerne vil falde hen over weekenden.