Frokostpausen er i farezonen

Pusterummet midt på arbejdsdagen, hvor man tanker energi, er under pres.

Pusterummet midt på arbejdsdagen, hvor man tanker ny energi, er under pres.

Hver tredje kommunalt ansatte HK'er holder ikke frokostpause hver dag, viser en undersøgelse, som HK/Kommunal har foretaget. Hver anden giver arbejdspresset skylden for, at frokosten bliver sprunget over, skriver Frederiksborg Amts Avis.

Offentlig sektorformand i HK/Nordsjælland Winnie Axelsen er bekymret over udviklingen.

- Vi hører dagligt om stressede medlemmer og et dårligt psykisk arbejdsmiljø. Frokostpauserne og pauser i det hele taget skal bruges til at koble af og få fornyet energi. Tidligere da det var almindeligt at holde pauser, blev pauserne jo netop også brugt til at dyrke det sociale sammenhold og skabe sociale relationer. Og det er jo netop det, der er så hårdt brug for i øjeblikket ovenpå en kommunalreform, hvor mange har fået nye kolleger. Hvornår skal man ellers lære hinanden at kende og få forståelsen for hinanden, mener Winnie Axelsen.

Halvdelen af de, der siger, de dropper pausen, gør det på grund af arbejdspresset. Blandt de pausedroppende HK'ere angiver to ud af tre, at frokostpausen smutter mindst en gang om ugen.

Men det er ikke uden omkostninger at kvitte pauserne, hvis det sker over en længere periode, fortæller arbejdspsykolog ved Center for Stress, Jeanett Bonnichsen.

- Både vores krop og hjerne har brug for pauser, og frokostpausen gør, at vi tanker blodsukkeret op, og at vi kan tænke på andet end vores arbejdsopgaver. Begynder det at blive et generelt billede, at man dropper pauserne, risikerer man koncentrationsbesvær, nedsat hukommelse, og at kroppen begynder at producere stresshormoner. Mad er lige som søvn og det at gå på toilettet et basalt behov, og hvis man skyder sine egne basale behov i baggrunden, får man en krop og et sind i ubalance. Det er grundlæggende i stresshåndtering, at man mærker efter sine egne behov, forklarer hun.

Selv når frokostpausen bliver holdt, er det langt fra alle, som kommer væk fra computere eller arbejdet, viser HK's undersøgelse. Og så kan det ikke betegnes som en pause, siger Jeanett Bonnichsen.

- At spise »skuffemad« ved computeren kan ikke erstatte en frokostpause. Især ansatte med stillesiddende arbejde har brug for at komme væk fra kontoret og holde en pause, siger hun.

Kilde: Frederiksborg Amts Avis