Friplejehjem skyder op i stor stil

Det sker oftere og oftere, at små nedlagte plejehjem genopstår som friplejehjem.

Friplejehjem i Klejtrup. Arkivfoto fra stedet indvielse i 2009. Fold sammen
Læs mere
Foto: Preben Madsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når kommunerne skal spare, går det ofte udover de mindre plejehjem, der bliver lukket ned, men det er ikke ensbetydende med, at der ikke er plejetilbud for de ældre i lokalområdet.

De nedlagte plejehjem blive i stigende grad erstattet af friplejehjem, hvilket illustreres af, at kvoten på 225 nybyggede friplejepladser for første gang er brugt op i år. Det skriver Jyllands-Posten.

- Det er positivt, at der i landdistrikterne er ildsjæle, som brænder for at give de ældre et plejehjem, så de kan blive i deres nærområde, siger Carsten Hansen (S), minister for byer, boliger og landdistrikter, til avisen.

Formanden for Danske Pensionister, Arne Rolighed, er også begejstret.

- Det er samme bevægelse, som vi tidligere så på skoleområdet. Når den lokale skole forsvinder, kæmper området for at bevare den, og samtidig tilfører de skolen noget nyt og særligt. Det sker nu på ældreområdet, for nutidens og fremtidens pensionister vil ikke nøjes med standardtilbud, men vil selv præge deres liv. Også i den sidste tid, siger han til Jyllands-Posten.

Der er dog også en bagside af medaljen, kan konstitueret direktør i Herning Kommune, Karin Locander, fortælle. Hun har blandt andet set to kommunale plejehjem leve videre som friplejehjem. Og friplejehjemmene har givet en merudgift på syv millioner kroner i kommunen.

- Det har også betydet, at vi har måttet nedlægge 32 kommunale plejehjemspladser, siger Karin Locander.

Antallet af ombyggede friplejehjem er steget fra fire boliger i 2011 til 88 i 2012.