Frigivet gidsel: Døds- truslerne var det værste

Piraterne på»Danica White« truede gentagne gange med at dræbe de danske søfolk. Det fortæller et af de danske besætningsmedlemmer.

De nu hjemvendte danske gidsler fra det kaprede fragtskib »Danica White« blev gentagne gange truet med døden af de 12-15 gidseltagere, der i 83 dage holdt de danske søfolk som fanger. Det fortæller matros Jens Peter Skov Jensen, der sammen med de fire øvrige besætningsmedlemmer i går aftes landede i Beldringe Lufthavn ved Odense.

»Vi blev adskillige gange truet, og vi fik at vide, at hvis vi ikke hostede op med nogle penge til militsen, ville vi enten få skåret halsen over eller blive skudt,« siger Jens Peter Skov Jensen til TV2/Fyn.

Også»Danica Whites« kaptajn, Niels Hentze Nielsen, oplevede mordtruslerne.

»Nogen af piraterne var gode nok. Men der var bestemt også dem, der var livsfarlige. Jeg blev truet på livet mange gange,« siger kaptajnen til B.T.

De frigivne gidsler fortæller desuden, at et besætningsmedlem blev slået med et kosteskaft, og at stemningen blandt de tilfangetagne til tider var dårlig.

»Vi har gået og snerret ad hinanden, men vi har prøvet på at holde humøret oppe,« siger Jens Peter Skov Jensen.

»Danica White« blev kapret af pirater i internationalt farvand ud for Somalias kyst den 1. juni, mens besætningen var ved at gøre skibet rent. Et døgn efter kapringen nåede et amerikansk krigsskib op på siden af »Danica White«.

»De (krigsskibet, red.) kaldte over radioen i fem minutter, og de sagde, at vi skulle vende om. Vi fik det ultimatum, at gjorde vi ikke det, ville vi blive skudt i sænk,« fortæller Jens Peter Skov Jensen.

Piraterne fik dog sejlet det danske fragtskib ind i somalisk farvand, og de danske søfolk blev først frigivet da rederiet H. Folmer & Co. forleden betalte gidseltagerne en ukendt løsesum.