Fri om søndagen? Glem det. Ministerier følger ikke i Søren Pinds fodspor

Selv om flere ministerier melder, at de også arbejder med work-life balance, vil de ikke som uddannelses­ministeren komme hviledagen i hu og give deres medarbejdere mail og telefonfri om søndagen.

Embedsmænd blandt andet på Slotsholmen i København, hvor flere af de store ministerier ligger, skal ikke forvente at slippe fra mails og telefonopkald om søndagen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sammensmeltningen af fritid og arbejde har taget overhånd, mener uddannelsesminister Søren Pind, der derfor i denne uge udstedte en instruks til sine medarbejdere om ikke at maile eller skrive til hinanden om søndagen, uden at det først er sanktioneret af chefen.

Med Søren Pinds instruks i hånden har Berlingske spurgt, om den faglige og politiske ledelse i de resterende ministerier går med samme tanker. Fra de ni ministerier, der er vendt tilbage, er svaret nej.

Fra Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet, Miljø- og Fødevareministeriet samt Kirkeministeriet lyder det, at der p.t. ikke er noget lignende på vej.

Fra Erhvervsministeriet er meldingen, at det qua arbejdsopgavernes art ikke er muligt at give en sådan instruks, men også, at man så vidt muligt skærmer medarbejdere lavest i fødekæden fra weekendarbejdet.

Det er ikke muligt i Udenrigsministeriet med de opgaver, vi har, lyder det fra Asiatisk Plads.

Forsvarsministeriets opgaver og operationer indebærer, at der ikke er mulighed for »regelfastsatte lukketider,« skriver Forsvars­ministeriet, men understreger også, at man har fokus på at skabe balance mellem arbejdsliv og privatliv.

Mai Mercado går forrest

Andre bløder en smule op. Økonomi- og Indenrigsministeriet melder, at medarbejderne kommunikerer med hinanden, når der er behov for det. Men også, at der er fokus på at begrænse mails og telefonopkald uden for almindelig arbejdstid.

Departementschef Marie Hansen fra Kulturministeriet skriver til Berlingske:

»Jeg forventer som udgangspunkt ikke, at Kulturministeriets medarbejdere står til rådighed uden for arbejdstiden – og det gælder sådan set ikke kun om søndagen. I akut opståede sager i forhold til ministeren kan det være nødvendigt at kunne komme i kontakt med enkelte medarbejdere uden for normal arbejdstid.«

Børne- og socialminister Mai Mercado er heller ikke på vej med en søndagsinstruks, men fortæller, at hun ønsker et ministerium, hvor arbejde og privatliv går op. Det signal sender hun ved selv at gå forrest.

»Personligt praktiserer jeg work-life balance, der hænger sammen. Det betyder, at jeg har en aftale med ministeriet om, at mellem kl. 16 og 20, og især når det er mig, der henter børn, er ikke dér, de kan forvente at fange mig mest. Selvfølgelig kan der være undtagelser. Men det har fungeret meget godt indtil nu,« siger børne- og socialministeren.

Hermed ønsker Mercado at sende et signal til sine medarbejdere, understreger hun.