Fri hash skal stoppe bandekrigen

Liberal Alliance vil igen forsøge at få legaliseret hash. Partiet genfremsætter lovforslag, efter at Københavns Kommune har vist interesse i et forsøg med fri hash. Det skal stoppe bandekrigen.

Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I foråret led et forslag til at legalisere hash en krank skæbne i Folketinget. Kun Enhedslisten støttede forslaget fra Liberal Alliance.

Men nu skal Folketinget igen diskutere sagen.

- Jeg genfremsætter lovforslaget af flere grunde, forklarer Simon Emil Ammitzbøll, politisk ordfører for Liberal Alliance.

Han peger på bandekrigen og debatten i København om legalisering. Flere medlemmer af Københavns Borgerrepræsentation har på det seneste talt varmt for en legalisering for at fjerne det illegale hashmarked, som banderne slås om. Det gælder også folk fra Venstre og SF. På onsdag afvikler Københavns kommune en høring om et forsøg med legalisering.

- Men et lokalt forsøg kan kun blive til noget, hvis vi i Folketinget tillader det. Derfor er det vigtigt at få bragt sagen op igen, og det bliver interessant at se, om meldingerne fra de lokale grupper har gjort indtryk på deres folk i Folketinget, siger Simon Emil Ammitzbøll.

Efter hans vurdering vil de positive effekter af en legalisering ikke kun være, at man fjerner bandernes finansielle grundlag:

- Når kuglerne flyver gennem Københavns gader, er det klogt at fjerne det marked, der slås om. Men det vil samtidig afkriminalisere mange danskere, og helt grundlæggende er der intet, som tyder på, at vores strikte forbudspolitik virker og får færre til at ryge hash.

Det sidste siger han med henvisning til en ny rapport fra Det Europæiske Overvågningscenter for Narkotika og Narkotikamisbrug. Heri fremgår det, at Danmark indtager en suveræn førsteplads i antallet af hashrygere. Danskerne er også blandt de europæere, som oftest bruger kokain og amfetamin.

- Vi er kørt fast i forbudspolitikken og er nødt til at skele til de positive erfaringer, som blandt andre Holland og Portugal har med afkriminalisering, påpeger Simon Emil Ammitzbøll.

Netop Portugal fremhæves i det europæiske overvågningscenters rapport. Portugiserne afkriminaliserede besiddelse af narkotika i 2001. I stedet for kriminelle sanktioner bliver folk, som tages med stoffer på sig, indbragt for et udvalg, der laver en behovsvurdering om eventuel behandling.

"Ordningen har nu fungeret i otte år. Den indledende frygt for, at dette tiltag ville føre til en stigning i stofturisme og øget brug, synes ikke at være understøttet af de foreliggende data,” hedder det i rapporten.