Fri hash-lobbyen slår til igen

»Ingen ved sine fulde fem vil, når politiet pågriber en voldsmand, en fartbilist, en skattesnyder eller en lommetyv i metroen, sige: Det nytter ikke alligevel. Ha, i morgen er de der igen.«

Københavns Politi i gang med fjerne hashboder i Pusher Street i Christiania. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

At hash efter indtagelse af passende mængder fjerner sansen for realiteter og proportioner, er velkendt. Men at de samme symptomer indfinder sig hos dem, der forventes kun at beskæftige sig med stofferne på et professionelt plan, er mere overraskende.

Når det handler om hash og Christiania, er det helt andre standarder, som gælder argumentationen. Hvis ikke politiet kan dokumentere, at rydningen af Pusherstreet virker, at aktionen reducerer hashsalget og jager pusherne på porten, så mener fri hash-lobbyen stort set ikke, at det er besværet og ressourcerne værd.

I den årelange kamp for legalisering af hash er man tilsyneladende parat til at se gennem fingre med en dybt kriminel milliardforretning, som forsyner voldelige bander med midler til at udvide og systimatisere deres organiserede kriminalitet.

Hvis boderne i Pusherstreet bygges op igen nogle få timer efter, at de er revet ned, så er det bedre at lade dem være, lade de stenrige forbrydere gå fri og give turister og andre det indtryk, at hash at fuldt legalt i Danmark.

Hver gang, politiet rydder Christianias hashboder, anholder pusherne og konfiskerer deres ulovlige stoffer, ender det med det samme i en diskussion for og imod legalisering af hash. Og hver gang siger christiannitter, deres sympatisører, eksperter i misbrug, enkelte politikere og tidligere politichefer, at det jo alligevel ikke nytter noget.

Boderne kommer jo op igen i morgen, hashsalget fortsætter. Og skulle det endelig lykkedes at skræmme pusherne væk fra fristaden, så flytter de bare til andre steder i byen.

Advokat Knud Foldschack, som sidder i bestyrelsen for Christiania Fonden, der ejer fristaden, mente efter rydningen i fredags ligefrem, at politiets arbejde svarer til at tømme Middelhavet med en teske. Det eneste, de hårdt prøvede betjente får ud af deres indsats, er en lang næse. Ha ha.

For det første passer det ikke. Jo sværere det er at få fat i hashen, des højere bliver prisen og des færre indtager de ulovlige stoffer. For det andet er det en bizar målestok at bruge i forhold til politiets arbejde.

Hvornår har man sidst stillet krav om, at politiets aktioner skal fjerne en bestemt form for kriminalitet? Når politiet gennemfører razziaer mod spritbilister ved juletid, har man måske nok et håb om, at det har en præventiv virkning, men næppe en forestilling om, at det ikke vil gentage sig ved næste højtid.

Ingen ved sine fulde fem vil, når politiet pågriber en voldsmand, en fartbilist, en skattesnyder eller en lommetyv i metroen, sige: Det nytter ikke alligevel. Ha, i morgen er de der igen - forbryderne. Det er som at tømme Middelhavet med en teske. Glem det dog og brug ressourcerne på noget andet.

Fri hash-lobbyens argumenter skærpes af kaos og åbenlyse ulovligheder. Hvad sagde vi? Og Københavns Politi var fra begyndelsen trængt i defensiven, da det fredag indkaldte til pressemøde for at retfærdiggøre, at man havde sat en politistyrke ind for at anholde kriminelle hashhandlere, som var i færd med åbenlyst at overtræde straffeloven.

Københavns Politis Task Force Pusherstreet har siden 2012 og frem til udgangen af  2015 blandt andet sigtet 7.315 for besiddelse og 749 for salg af narkotika, beslaglagt næsten fem tons hash/skunk/pot, over 180.000 joints, beslaglagt kontanter for over 30 millioner kroner og rejst 679 sager om overtrædelse af våbenloven. Helt forgæves?

Debatten om legalisering af hash er vigtig. Og det er jo ikke, fordi vi ikke har taget den i offentligheden - godt og vel endda. Legalisering af hash har ligget højt på debat-hitlisten i de seneste 40-50 år.

Bundlinjen er, at jo mere hashen får samfundets blå stempel, des flere vil ryge det. Men den diskussion har da ikke noget at gøre med, om politiet skal udføre dets arbejde og sætte de kriminelle bag tremmer. Eller hvad?