Frevert redder skindet trods rabiate udfald

Folketingsmedlem for Dansk Folkeparti - Louise Frevert - politianmeldt for racistiske ytringer mod muslimer på hjemmeside. I går tvang partitoppen Frevert til at beklage angrebene. Men hun kan fortsætte på sine poster.

Mens barometeret i går stod på storm over Louise Freverts udtalelser om muslimer på hendes hjemmeside, var hovedpersonen selv på besøg i London med Folketingets kulturudvalg. Fra den britiske hovedstad trak hun alle skriverier tilbage, og de får ingen konsekvenser for hendes partimedlemskab, meddelte partiledelsen i går. Andre konsekvenser må Louise Frevert dog påregne ¿ på vegne af flere enkeltpersoner har Dokumentations- og rådgivningscenteret om racediskrimination nemlig indgivet politianmeldelse mod hende. Foto: Anna Kåri Fold sammen
Læs mere

Selvom det regner ned over Dansk Folkepartis Louise Frevert med kritik og anmeldelser for racisme, efter at hun bl.a. har sammenlignet rettroende muslimer med kræftceller, nøjes Dansk Folkepartis ledelse med at kræve en beklagelse og kalder sagen »en svipser«.

»Det er ikke den måde, vi kender Louise Frevert på i det daglige, og derfor har hun selvfølgelig mulighed for fortsat at markere sig. Men det er klart, at det bliver ikke med den slags udtalelser i fremtiden,« siger Dansk Folkepartis gruppenæstformand, Peter Skaarup.

Forinden havde Louise Frevert i en pressemeddelelse - på ordre fra ledelsen - beklaget en række artikler på sin hjemmeside, og hun får dermed lov at beholde posten som borgmesterkandidat i København, ordførerskaberne i Folketinget og medlemskabet af partiet.

Den ekstra chance til Frevert går stik imod budskabet fra partiformand Pia Kjærsgaard, der for blot to uger siden sagde, at det skulle stå klart, at hvis man som partimedlem kom med ekstreme udtalelser, blev man ekskluderet.

Louise Frevert har i en lang række artikler givet udtryk for, at kriminelle muslimer ser det som deres ret at voldtage og slå danskere ned, og hun har hævdet, at de vil overtage Danmarks økonomi.

»Det handler om at skabe et billede af, at der er en muslimsk invasion i gang i Danmark og hele Vesteuropa,« siger centerleder Niels-Erik Hansen fra Dokumentations- og rådgivningscenteret om racediskrimination.

»Det er præcis det samme, nazisterne sagde om jøderne. Hun bruger den samme retorik til at lægge en gruppe for had. Hvis du udskifter ordene »indvandrere« og »muslimer« i hendes artikler med ordet »jøde«, er der ingen forskel. Og det er dér, det bliver rigtig farligt,« vurderer han. Louise Freverts angreb kaldes »en sprogbrug vi bestemt godt kan være foruden,« af de Konservatives politiske ordfører, Pia Christmas-Møller.

»Det er åbenbart en stil, man excellerer ganske meget i hos Dansk Folkeparti, men det afgørende for Det Konservative Folkeparti er den politik, der kommer igennem,« siger Pia Christmas-Møller, der ikke ser konsekvenser for VK-regeringens tætte samarbejde med Dansk Folkeparti.

Integrationsminister Rikke Hvilshøj (V) glæder sig over, at »Peter Skaarup så hurtigt har slået fast, at disse integrationsskadelige udtalelser er en svipser og ikke et udtryk for partiets politik.« Socialdemokraternes politiske ordfører, Lotte Bundsgaard, fordømmer Louise Freverts udtalelser, men overlader det til vælgerne at afgøre, om partiet er »stuerent«.

»Vi har hele tiden ment, at Dansk Folkeparti er et højreparti, og det bekræfter Louise Freverts artikler jo bare,« siger Lotte Bundsgaard.

I København kan Louise Freverts udfald mod muslimer komme til at spille en rolle i kampen om overborgmesterposten efter kommunalvalget i november. Den radikale kandidat, Klaus Bondam, udelukker på forhånd, at han vil være overborgmester med Dansk Folkepartis stemmer.