Fremtidens nisser lærte hemmelige drillerier

Nationalmusset åbnede søndag dørene for Nisseversitetet, hvor fremtidens nisser fik testet deres evner som nisse.

Nationalmussets forhal summer af forventningsfulde nisseaspiranter i små og store størrelser. Der er store gammeldags træsko på gulvet, brændeknuder og en styltebane. Alt sammen del af dagens aktiviteter på Nationalmusset, der har åbnet dørene for »Nisseversitetet«, hvor fremtidens nisser afprøver deres evner og forsøger at få første nisseeksamen i hus.

Her skal skibsnisser, kirkenisser, gårdnisser og havenisser f.eks. lære den vanskelige træskogang og at skrive nisseskrift. Det er studentermedhjælperne Maj Bach Madsen og Signe Grumløse, der fik ideen.

»Vi har taget udgangspunkt i bogen »Nissens historie« og ønsker at formidle nogle fællestræk om nissen, som børnene skal lære,« siger Maj Bach Madsen, der i dagens anledning er Nisseprofessor. »Børnene skal lære noget om nissen som kulturhistorisk figur, men på en sjov og underholdende måde,« siger Signe Grumløse.

Hemmelige drillerier
Ved et bord fyldt med pap, sakse og ivrige børn sidder niårige Gunnar Grunert, der er ved at klippe en kat.

»Det har været sjovt indtil videre. Jeg synes, det lød spændende, da min mor fortalte mig om det, og så gad jeg godt at tage med her ind. Men jeg gad endnu mere, da jeg fandt ud af, at det var her, de optog filmen »Guldhornene,« siger Gunnar, der mener, at der er gode chancer for, at han går derfra med Nissediplomet i sin hånd.

Det er første år Nationalmusset har denne form for workshop. Det bliver sandsynligvis et tilbagevendende arrangement, hvis interessen fortsætter, lyder det fra idemagerne.

Af antallet af fremmødte nisseaspiranter at dømme, er der tale om et tilløbsstykke. Fireårige Tobias Hooglands forældre synes, det er et positivt arrangement. »Vi ville ud og lave noget aktivt her 1. søndag i advent. Og Nisseversitetet får børnene til at interessere sig for kunst og kultur på en sjov måde,« siger Dorte og Douglas Hoogland

Ved sidste stop får børnene papir på deres nisseevner og en liste på ti hemmelige nissedrillerier, så de kan fortsætte nisseevnerne hjemme: f.eks at putte ris i lommerne, gemme kagedåsen i vaskemaskinen og komme frugtfarve i mælken. Hvad nissekandidaternes forældre siger til det, er en helt anden snak.

Nisseversitet er åbent alle søndage i december kl. 12-15 på Nationalmusset. For børn mellem tre og 12 år. Gratis adgang.