Fremtidens exit polls skal være mere præcise

Samtidig skal det være slut med misvisende exit prognoser i forbindelse med valg, fastslår brancheorganisationen Danske Medier.

ARKIVFOTO fra afstemning på Vanløse skole. Under efterårets kommunalvalg blev DR og en lang række medier kritiseret for på valgdagen at have anvendt en misvisende såkaldt exit prognose. Fold sammen
Læs mere
Foto: Casper Christoffersen

Fremover skal danske medier bringe mere præcise exit polls i forbindelse med politiske valg.

Det har mediernes brancheorganisation Dansk Medier vedtaget, skriver netavisen altinget.dk. Danske Medier præciserer, at exit polls »på valgdagen ikke bør offentliggøres, før man kan forvente, at de vil være mere præcise end meningsmålinger foretaget op til valget.«

Under efterårets kommunalvalg blev DR og en lang række medier kritiseret for på valgdagen at have anvendt en misvisende såkaldt exit prognose. Det førte til kritik fra Folketingets Kulturudvalg og Retsudvalg, som har truet med indgreb, hvis ikke branchen holder selvjustits.

Men fremover kommer der ikke flere exit prognoser, har både DR og TV 2 besluttet ifølge altinget.dk. De vil i stedet holde sig til exit polls, som fremadrettet tydeligt skal angive, hvilket grundlag målingen er foretaget på, og hvem der har foretaget den.

En exit prognose er en blanding af meningsmålinger foretaget op til valget og data fra en exit poll på valgdagen. En exit poll er en stikprøve undersøgelse, hvor et repræsentativt antal vælgere bliver spurgt om, hvor de har sat deres kryds, lige efter de har stemt.