Fremmedsprog er forbudt i skolegården

Efter en række episoder med chikane på arabisk er det forbudt for eleverne at tale andet end dansk i frikvarteret på en skole i Odense.

Eleverne på Seden Skole i Odense har fået forbud mod at tale fremmedsprog i frikvarterne.

Det sker efter en række episoder, hvor enkelte tosprogede elever har råbt efter og chikaneret andre elever og lærere på arabisk. Konsekvensen af at bryde forbuddet kan i yderste fald blive, at forældrene indkaldes til en kammeratlig samtale, skriver Fyens Stiftstidende.

Beslutningen er truffet af skoleledelsen og lærergruppen på skolen, hvor 30 procent af eleverne er topsprogede.

Undervisningsminister Bertel Haarder (V) ønsker ikke at blande sig i sagen, men han understreger, at man altid skal have respekt for skoleledere, der forsøger at holde orden på skolen.

- Og jeg synes ikke, at sanktionen er særlig alvorlig, eller at man kan tale om et stærkt overgreb. Man må hverken tale grimt på dansk eller arabisk, og det afgørende er at få det stoppet, og ikke hvilke regler der er på området, siger han til Ritzau.

Han mener samtidig, at det er vigtigt, at sanktionen bliver talt igennem i skolebestyrelsen. Og i skolebestyrelsen er ikke alle forældre enige i forbuddet imod fremmedsprog.

- Vi bevæger os på kanten af, hvad vi kan tillade os. Det er o.k. at forlange, at eleverne skal svare på dansk, men at de ikke må tale deres modersmål internt, synes jeg ikke er rimeligt. Jeg tror på dialog frem for regler, siger skolebestyrelsesmedlem Brit Bremer Christoffersen til Fyens Stiftstidende.

Flere eksperter kalder forbuddet diskriminerende og advarer mod, at det kan skabe en kløft mellem de tosprogede og de danske elever.

Ordningen løber foreløbig frem til 15. januar, og forbuddet gælder kun i fællessituationer og ikke, når to elever går afsides og taler sammen. Ud over forbuddet mod fremmedsprog er der indført skærpet opsyn med eleverne og forbud mod, at man opholder sig på skolens gange.

/ritzau/