Fremmede læger strømmer til Danmark

Regioner og hospitaler henter læger til Danmark i bundter via rekrutteringsbureauer. Sundhedsstyrelsen advarer mod at hente for mange.

Alaa El-Hussuna er læge og kommer fra Irak. Han arbejder på Hvidovre Hospital. Foto: Jan Jørgensen Fold sammen
Læs mere

De udenlandske læger strømmer til Danmark. Over 30 pct. af alle hospitalslæger i landet i dag er fra udlandet, og der vil komme flere til.

»Danmark kunne sagtens optage de første 1000 speciallæger i de kommende år,« siger kommitteret Jørn Koch fra Region Midtjylland. Her har man allerede ansat 30 indiske speciallæger, der starter på hospitalerne til februar.

I Region Hovedstaden er man i øjeblikket ved at analysere, hvordan man kan fastholde de læger, man har, og hvorfra man skal rekruttere nye.

»Om et par måneder vil vi vide, om vi skal ud og hente 10 eller 100 i udlandet,« siger HR-direktør Jørgen Svendsen. Han siger, at Indien også her er inde i overvejelserne.

I hovedstadsområdet mangler der ca. 1.000 speciallæger, sygeplejersker og lægesekretærer.

Også enkeltsygehuse rekrutterer personale i udlandet. Herlev Hospital vil til efteråret rekruttere et større hold polske sygeplejersker via et rekrutteringsbureau, oplyser vicedirektør Morten Christy.

Det er den store lægemangel i Danmark, der får regionerne til at ty til udlandet. Der er i øjeblikket 3.400 ledige lægestillinger i hospitalsvæsenet.

Samtidig er antallet af dansk uddannede læger det højeste nogensinde, oplyser kontorchef i Sundhedsstyrelsen, overlæge Eva Hammershøy.

Hun advarer mod at importere læger fra udlandet til Danmark, der ikke i forvejen er speciallæger.

»Det er der ikke ræson i«, siger hun.

Eva Hammershøy siger, at der kan opstå problemer med for mange læger i fremtiden, hvis regionerne vil hente mange hundrede nye læger fra udlandet.