Fremmed pollen kickstarter allergien

Udenlandsk birkepollen rammer i disse dage landet. I weekenden går den danske pollensæson for alvor i gang - og den kan blive ekstra slem i år.

MODELFOTO. Det er tid til at finde lommetørklæderne frem, hvis du har pollenallergi. Fold sammen
Læs mere
Foto: Maria Hedegaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Så er det om sider ved at være tid til at finde lommetørklæderne frem igen.

De seneste dages lune vejr og vinde fra syd har ført birkepollen til Danmark fra Sydeuropa og England og har dermed åbnet den danske birkepollensæson før tid.

Samtidig står vores egne birketræer også på spring.

- Søndag lover de et fantastisk godt vejr med sol og varme, og det betyder altså, at de birk, der står på spring derude, vil begynde at blomstre, siger Janne Sommer, biolog og leder af Astma-Allergi Danmarks pollentællinger.

Mens birketallene torsdag lå på seks, viste pollentællerne rekordmange elmepollen med hele 104.

- En del af disse pollen er dog sandsynligvis rejst hertil med vinden fra udlandet, ligesom det er tilfældet for birkepollen, siger Janne Sommer og forklarer, at deres kraft derfor er væsentligt svagere, end hvis de havde været danske.

Dårlig nyhed

En dårlig nyhed for pollenallergikere er, at birketræerne sidste år havde rimelige vækstvilkår, og det betyder potentiale for en sæson med mange pollen.

- Der er i hvert fald ikke noget, der tyder på, at vi får en mildere sæson end de senere år. Men vejret på den enkelte blomstringsdag er meget afgørende, siger Janne Sommer.

Op mod en million danskere lider af pollenallergi, hvor særligt mange generes af pollen fra græs og birk.

Og mens sæsonen for birk normalt er kort og intensiv med flest pollen i luften i dagene omkring den 1. maj, plages allergikere af græsset hele sommeren.

Det er dog endnu for tidligt at spå om, hvor voldsomt græspollen vil komme til at genere de uheldige.

- Men hvis der er varme i maj, ser vi generelt et kraftigt udslag i antallet af græspollen i månederne efter, siger Janne Sommer.

/ritzau/