Frem-fans håber på grundig undersøgelse af matchfixing-sag

Er spillere skyldige i matchfixing i boldklubben Frem, bør det give livstidsstraf i fodboldens verden, mener kommentator Carsten Werge. Frems formand ærgrer sig over, at politiet ikke efterforsker sagen yderligere.

Boldklubben Frems nyeste fodboldtrøje. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Skipper
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mangeårige fans af Boldklubben Frem begræder, at der kan være spillere på holdet, der i 2010 var involveret i matchfixing. Og er spillerne skyldige i aftalt spil, så skal hammeren falde hårdt, mener fodboldkommentator og vært på TV3 Carsten Werge, som »nærmest er født ind i klubben« og har spillet i Frem som barn.

»Det er ærgerligt, at det skal gå ud over Frem. Hvis man når frem til, at nogen har ladet sig friste af matchfixing, så håber jeg, at de får en kæmpe straf – livstidsstraf – inden for fodboldens verden. Det fortjener de i så fald,« siger han.

For ham er det særligt vigtigt, at en eventuel skyld ikke skydes på selve klubben, men på de enkelte spillere.

»Jeg synes ikke, det her er et problem, der vedrører Frem. Jeg synes, at det er et problem, der vedrører nogle individer, som ikke ved, hvordan man opfører sig inden for fodbold og lader sig sælge for ussel mammon – hvis det er tilfældet her,« siger han.

Berlingske kunne søndag fortælle, at tre tidligere spillere fra Frem mistænkes for aftalt spil. Det drejer sig om en afgørende kamp om nedrykning i 1. division i 2010, hvor spillere fra klubben skal have indgået en aftale med bettere om at tabe to mål i en kamp mod Kolding.

Spillerne skal være blevet lovet 100.000 kroner for det. Det har den 27-årige MT fortalt til politiet. Manden er lige nu tiltalt for matchfixing i to kampe mellem Hvidovre og henholdsvis Hjørring og Vejle i 2010.

En ubehagelig mistanke

De trofaste fans i de blå-røde trøjer er vrede. Peter Andersen, der er formand for Frem Support, siger, at mistanken »vækker afsky.»

»Det er slet ikke noget, jeg forbinder med Frem. Det ligger i Frems DNA, at man skal kæmpe til det sidste. Vi kan godt tåle et nederlag, så længe vi kan se, at truppen på banen gør, hvad den kan,« siger han.

Den 27-årige MT havde til at begynde med tilstået forholdene om matchfixing til politiet og var blevet indkaldt til retten i december i år i en tilståelsessag. Men da Berlingske begyndte at beskrive den angivelige matchfixing i Hvidovre, trak han sin tilståelse tilbage. De underskrevne afhøringsrapporter består imidlertid, og politiet anser beviserne mod MT for at være så stærke, at de har valgt at tiltale ham. Som det ser ud nu, skal han for retten i februar 2015.

MTs udtalelser om Frem er ikke endt med at være en del af anklageskriftet mod ham. Det kan der være en række årsager til, forklarer anklageren på sagen, advokaturchef Per Justesen, der dog ikke vil uddybe det over for Berlingske. Det ærgrer formanden for Boldklubben Frems bestyrelse, Claus Mohrhagen.

»Det er enormt ubehageligt at skulle leve med, at der er risiko for, at nogle af Frems spillere skulle have forsøgt at modarbejde klubben, deres kammerater og deres fans. Det bliver svært at få renset luften, når ingen bliver tiltalt og bliver dømt eller får mulighed for at blive renset for anklagerne. Jeg vil gerne opfordre politiet til at forfølge sagen og råde alle andre til at afholde sig fra at lege private undersøgere eller rende med rygter,» siger Claus Mohrhagen.

Allerede aftenen inden kampen mellem Kolding og Frem blev spillet 30. maj 2010, gik der en advarsel fra Danske Spil til Dansk Boldspil-Union (DBU) om, at der var usædvanlige spilmønstre på morgendagens kamp. Dengang observerede DBU kampen, men indledte ikke nogen undersøgelse. De nye oplysninger får imidlertid nu DBU til sammen med Danmarks Idrætsforbund (DIF) selv at efterforske sagen.

Formanden for Frem Support, Peter Andersen, er tilfreds med, at sagen bliver undersøgt af idrætten selv, uanset hvad resultatet af en sådan undersøgelse må blive.

»Selvfølgelig kunne det være fint at få belyst, hvad der er sket. Sagen ligger ganske vist fire år tilbage i tid, og langt de fleste spillere forsvandt efter konkursen (i juni 2010, red.), men det vil være fint at få sagen vendt, så vi kan lære noget af den,« siger han.

Initiativet Play The Game arbejder for demokrati og åbenhed i sport. For initiativets internationale chef, Jens Sejer Andersen, sætter endnu en mistanke om aftalt spil i dansk topfodbold gang i tankerne om, hvorvidt der gemmer sig flere grimme historier. Han råder DBU og DIF til at overveje kildebeskyttelse i deres opklaringsarbejde.

»Det kunne jo være, at nogen ville melde sig med enten en mistanke om matchfixing eller måske endda viden om matchfixing, hvis de fik lov til at udtale sig i fortrolighed. Måske skal man ikke stå så stejlt på den nultolerance, man ellers taler om, når det drejer sig om matchfixing. Det kan være hensigtsmæssigt at overveje kildebeskyttelse.«

Den 27-årige MT har meddelt via sin forsvarer, Henrik Juel Halberg, at han ikke ønsker at udtale sig om sagen.