Fredsfolk under falsk flag i Socialdemokratiet

Socialdemokratiets fodnotepolitik i 1980erne var under indflydelse af en lille fraktion med kontakt til KGB og Stasi, fastslår en kommende koldkrigsrapport. Fraktionen, der kaldte sig SAM, opererede under »falsk flag«, mener Bent Jensen. »Fri fantasi«, siger tidligere minister.

I 70erne og 80erne var fredsmarcher en udbredt demonstrationsform med paroler såsom Norden som atomvåbenfri zone eller Nej til opstilling af mellemdistanceraketter i Vesttyskland. Arkivfoto: Scanpix Fold sammen
Læs mere

De var ikke videre synlige. På sit højeste talte de højst et par hundrede stykker. Men de var overvåget fra start til slut af Politiets Efterretningstjeneste (PET).

Hvorfor? Fordi denne lille gruppe, som kaldte sig »Socialdemokrater mod atomvåben og militarisme« (SAM), næppe var, hvad de gav sig ud for at være, lød mistanken i PET. Gruppens medlemmer havde nok socialdemokratiske partikort, men flere af dem var samtidig aktive i Samarbejdskomitéen for Fred og Sikkerhed, en kendt frontorganisation for Danmarks Kommunistiske Parti (DKP). Nogle mødtes under konspiratoriske forhold med agenter fra såvel det sovjetiske KGB som det østtyske Stasi.

»DKPernes interesse i, at SAM indgik i diverse kommunistisk styrede organisationer, var, at sovjetiske ideer blev fremlagt i sådanne fora, og at kommunisterne på længere sigt håbede at kunne lægge et sådant pres på en mulig fremtidig socialdemokratisk ledet regering, at en ny udenrigs- og sikkerhedspolitik ville blive resultatet,« skrev PET i et notat fra midten af 1980erne. Notatet er omtalt i PET-kommissionens rapport fra 2009.

PET mente med andre ord, at den potentielt DKP-styrede fraktion kunne trække Socialdemokratiet til venstre og væk fra sin traditionelle NATO-venlige politik til skade for Danmarks sikkerhedsinteresser. Den mistanke undersøger historiker Bent Jensen i den kommende rapport fra Center for Koldkrigsforskning. Han karakteriserer i dag SAM som en »frontorganisation«.

Ud af NATO

»Den var formelt socialdemokratisk, men havde reelt meget, meget tætte forbindelser til de fjendtlige efterretningstjenester, herunder KGB, men også til DKP. De opererede under falsk flag inden for Socialdemokratiet,« siger Bent Jensen og forklarer: »Alt hvad SAM foretog sig, handlede om at svække Danmarks medlemskab af NATO.

Bent Jensen havde ellers altid troet, at SAM var et »helt marginalt fænomen«: »Men det viser sig, at det lykkedes organisationen at få fem medlemmer sat ind i Socialdemokratiets udenrigspolitiske udvalg samtidig med, at de får hældt fire-fem af de traditionelle ud.«

Bent Jensen ønsker i dag ikke at oplyse navnene på de fem SAM-medlemmer. Det vil ske i værket, der forventes at udkomme sidst på året. Derimod nævner han tre af de socialdemokrater, som forlod udvalget: tidligere udenrigsminister og formand for Folketinget K.B. Andersen, tidligere forsvarsminister Poul Søgaard og forsvarspolitiker og højskolemanden Robert Pedersen.

Som Berlingske kunne fortælle i går, lyder en af hovedkonklusionerne i koldkrigsrapporten, der er bestilt af regeringen og Dansk Folkeparti, at Socialdemokratiets kursskifte indirekte var påvirket af partispidsers hyppige frokostmøder med repræsentanter fra Sovjetunionen. Det skete parallelt med fodnotepolitikken, som var »på vej til at gøre Danmarks medlemskab af den vestlige forsvarsalliance meningsløst,« hedder det i rapporten. Men påvirkningen kan også være sket på et lavere plan i partiet, og rapporten vil fremhæve SAM.