»Frederiksen og Løkke kaster vrag på det europæiske samarbejde«

Thulesen er »uden format« i EU-politikken, og Frederiksen og Løkke går på »populistisk« vis hans ærinde, når de »taler EU ned«. Sådan lyder anklagen fra den radikale leder, Morten Østergaard, der advarer stærkt mod at gøre næste uges britiske EU-folkeafstemning til et dansk anliggende.

»Et lille land som Danmark er dybt afhængig af vores handel med resten af verden.« mener den radikale leder Morten Østergaard. Foto: Søren Bidstrup Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Morten Østergaard føler sig provokeret.

Provokeret af debatten om EU, som toppolitikere – fra højre til venstre i Folketinget – har travlt med »at tale ned i et hul«, selv om Danmarks interesse »tjenes bedst i det europæiske samarbejde«, som den radikale partileder siger.

Så med blot en uge til den britiske EU-folkeafstemning, der kan sende Storbritannien ud af EU efter 43 år i det europæiske fællesskab og kickstarte en dansk debat om at følge efter, siger han fra. Med fynd og klem.

Han retter ikke blot et hårdt angreb mod DFs leder, Kristian Thulesen Dahl, som han anklager for at være »uden format« i EU-politikken og for at »opfinde konspirationsteorier« efter at have »foregøglet« danskerne, at Danmark let kunne få en parallelaftale med EU om Europol efter et dansk nej ved folkeafstemningen om retsforbeholdet i december.

Han retter et mindst ligeså uforsonligt angreb mod statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), udenrigsminister Kristian Jensen (V) og Socialdemokraternes leder Mette Frederiksen, som, han finder, har gjort Kristian Thulesen Dahl »en tjeneste ved at gå skepsissens ærinde«.

Ideologisk europæer

»De tre trækker bare spande op af den EU-skeptiske brønd og bidrager på et falsk grundlag til mytedannelser om EU,« siger Morten Østergaard, der gerne karakteriserer sig selv som en »ideologisk europæer«.

»Løkke og Frederiksen går blot den populistiske vej og taler EU ned og går Thulesens ærinde. For mig er det ubegribeligt, at Løkke og Frederiksen ikke kan se, at når de deltager i et kapløb om at kaste vrag på det europæiske samarbejde, så er der ingen, der hører, at man forresten også siger, at EU er en god idé. Det, som folk naturligvis hører, er, at alle med en røst siger det samme som Kristian Thulesen Dahl, der flirter med tanken om, at vi slet ikke skal være med.«

Advarsel op til Folkemødet

Morten Østergaard advarer op til de næste dages folkemøde på Bornholm – hvor debatten om EUs fremtid vil dominere – på det kraftigste imod at gøre briternes folkeafstemning til et EU-anliggende, når deres afstemning udspringer af indenrigspolitiske forhold og interne forhold i det konservative parti i Storbritannien.

»Det er deres suveræne valg, hvis det ender med, at de skal i gang med en forhandling om en udmeldelse. Og det skal lyde klart fra min side, at det ikke er Danmarks EU-politik, der er til afstemning. Den besluttes i Folketinget – ikke i Storbritannien.«

Allerede nu bør statsministeren derfor også klart signalere, at den europapolitiske aftale fra 2008 står ved magt, siger Danmarks forhenværende vicestatsminister.

Morten Østergaards kontante kritik udspringer dels af en frygt for, at den britiske folkeafstemning i yderste konsekvens kan fremprovokere en dansk folkeafstemning om vores EU-medlemskab, dels af udtalelser fra de fire toppolitikere.

Mette Frederiksen sagde for nylig i et interview i Berlingske, at EU har »svigtet«, og at hvis EU skal gøre sig håb om at komme ud af sin »legitimitetskrise«, så skal EU kun fokusere på tre områder – sikring af Europas ydre grænser, sikring af lønmodtageres rettigheder og sikring mod skattely.

Vildtvoksende EU

Kristian Jensen havde forinden i Berlingske sagt, at EU er blevet for »vildtvoksende« og bør koncentrere sig om sine kerneopgaver, mens magt skal trækkes tilbage til Danmark for at få mindre indblanding i landenes sociale systemer og kulturelle forhold og mere respekt for, at landene selv kan vælge deres vej.

»Dét, der provokerer mig mest, er, at de distancerer sig selv fra de beslutninger, der tages i EU. Det er menneskeskabt det hele, så det nytter jo ikke noget, at man forsøger at holde armslængde til EU eller associerer sig med en eller anden skepsis,« siger Morten Østergaard og fortsætter:

»Helt åbenlyst er det, at et lille land som Danmark, der er dybt afhængig af vores handel med resten af verden, har en indflydelse i EU, der i virkeligheden klart overstiger vores berettigelse, eftersom vi sidder med ved bordet på vegne af ikke blot fem mio. danskere, men 500 mio. indbyggere i EU. Desuden har vi har så uendelig mange danskere, der skylder deres daglige brød, at danske virksomheder har opnået en række fordele på grund af vores EU-medlemskab.«

EU-bashing

I et debatindlæg i dagens Berlingske fra justitsminister Søren Pind (V) og europaparlamentariker Morten Løkkegaard (V) argumenterer de to for, at Mette Frederiksen har foretaget »lidt populær EU-bashing« ved at sige, at EU har »svigtet«.

Men ifølge Morten Østergaard har deres egen leder, Lars Løkke Rasmussen, også gjort sig skyldig i EU-bashing, eftersom han op til Europa-Parlamentsvalget i 2014 sagde, at Danmark ikke bør have »et system, hvor man, bare fordi man planter sine træsko i en jordbærmark en dag, så kan sende store børnechecks hjem«.

Udbetaling Danmark, der står for at udstede børnechecks, oplyste efterfølgende, at de ingen sager har på modtagere af børnechecks, som kun har været her én dag, en uge eller en måned.

»Så når Løkke er i opposition, turnerer han rundt og taler om jordbærplukkere, som vil flænse vores kasser. Når han så sidder i spidsen for en regering, skruer han måske nok ned for retorikken. Men kun for i stedet at sende sin udenrigsminister ud og tale lige ind i den skepsis. Det er ikke længere til at kende Venstre i Europa-debatten, og Mette Frederiksen er ikke meget bedre. De skaber falske myter om EU.«

Velfærdsturisme

Et klart eksempel på en myte er ifølge Morten Østergaard netop påstanden om den såkaldte velfærdsturisme, hvor EU-indvandrere blot kommer hertil for at hæve sociale ydelser.

»I debatten om velfærdsturisme er der ledt med lys og lygte – men endnu har ingen kunne dokumentere noget omfang af velfærdsturisme, der er værd at tage notits af,« siger Østergaard.

»Når folk kommer fra andre lande for at arbejde her, så bidrager de til vores samfund og skaber mere velfærd. De tager ikke noget fra os, men selvfølgelig vil de have samme goder, herunder en børnecheck, når de betaler skat her. Så kan vi sagtens finde ud af at indeksere børnechecken. Fred være med det. Men vores medlemskab af EU er en af forudsætningerne for, at vi kan opretholde vores livsførelse, økonomi og velfærd.«

Morten Østergaard finder, at det kan få alvorlige konsekvenser, når toppolitikere som Lars Løkke Rasmussen og Mette Frederiksen »bare hælder mere og mere brun sæbe på en glidebane mod mere EU-skepsis«.

»Det siger en del, at vi ikke kunne vinde folkeafstemningen om det europæiske politisamarbejde i december – noget, der skulle skabe tryghed – på grund af de åbenbare grænseoverskridende problemer med tyvebander og anden kriminalitet. Grundlæggende handler det om, at antipolitik og national egoisme trives så fantastisk godt lige nu i de vestlige demokratier. Dét at sige nej til alting har en stor appel. Men det passer bare ikke, når politikere bilder folk ind, at vores grænseoverskridende problemer bedre kan løses land for land.«

Europæisk troværdighed

Morten Østergaard finder af samme grund, at Kristian Thulesens Dahls »europæiske troværdighed« efterhånden kan »ligge på et meget lille sted«. Ikke mindst efter at DF-lederen i sin grundlovstale sagde, at »hvis englænderne er på vej ud, og tyrkerne er på vej ind, så ved jeg godt, hvor jeg vil være«. En udtalelse, der er blevet tolket derhen, at Thulesen måske er klar til at lade Danmark følge Storbritannien ud af EU, hvis briterne stemmer nej til EU på torsdag.

»Først foregøgler Thulesen befolkningen, at vi bare kan få en parallelaftale om Europol. Men i det sekund, hvor det så viser, at så nemt er det så alligevel ikke, så opfinder han en konspirationsteori om, at regeringen ikke hænger nok i for at få en parallelaftale, og at resten af EU-systemet heller ikke ønsker at give os en. Det er så letkøbt. Og nu flirter Thulesen så oven i købet med, at han måske vil ud af EU.«

Morten Østergaard er overbevist om, at blot en diskussion om en folkeafstemning i Danmark om det danske EU-medlemskab vil være dybt skadelig. Politisk som økonomisk.

»Vi er ikke Storbritannien. Vi har slet ikke en økonomi af samme størrelse. Hvis vi i en periode kaster os ud i overvejelser af den karakter, så skaber man en giftig usikkerhed for virksomheder, der overvejer at investere i Danmark.«