Frederiksberg-kiosk langede omfattende mængde ulovlige varer over disken

Sikkerhedsstyrelsen måtte tilkalde assistance fra politiet under et uanmeldt besøg hos en gammel kending.

Man kan ikke bare fortsætte med at lange ulovlige tobaksprodukter over disken, fordi man tidligere har haft besøg af Sikkerhedsstyrelsen, advarer styrelsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sikkerhedsstyrelsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Da Sikkerhedsstyrelsen aflagde uanmeldt kontrolvisit hos en frederiksbergsk kiosk, fandt man et så stort antal ulovlige varer, at det blev nødvendigt at tilkalde assistance fra Københavns Politi.

Kontrollen var ikke tilfældig, men planlagt. Den pågældende kiosk er nemlig en gammel kending, som tidligere er politianmeldt for overtrædelse af tobaksloven, skriver Sikkerhedsstyrelsen i en pressemeddelelse.

»Når vi først én gang har konstateret, at der bliver solgt ulovlige produkter, så bestræber vi os på at lave opfølgende kontrolbesøg. Man skal ikke tro, at man bare kan fortsætte med at lange ulovlige tobaksprodukter over disken, fordi man tidligere har haft besøg af os,« advarer kontorchef i Sikkerhedsstyrelsen, Søren Assenholt Muff.

Kiosken gemte på mere end 400 pakker ulovlig snus, ulovligt udstyr til at ændre smag eller duft af tobak og tobak uden lovpligtige danske sundhedsadvarsler. Derfor tilkaldte styrelsen politiet, som stod for at beslaglægge den store mængde ulovlige varer.

Yderligere fandt styrelsen også e-cigaretprodukter, som i sig selv er lovlige, men som butikken ikke er registreret til at sælge.

Ifølge Sundhedsstyrelsen er gymnasieelevers forbrug af snus og snuslignende produkter eksploderet de seneste fem år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sikkerhedsstyrelsen.

Påvirker især børn og unges hjerner

Berlingske beskrev tidligere på måneden, hvordan en ny undersøgelse fra Sundhedsstyrelsen viser, at forældre ikke er klar over, hvor populære snuslignende produkter – såkaldte nikotinposer – er blandt deres børn.

Ifølge Sundhedsstyrelsen bruger mere end hver tiende af de 15-29-årige røgfrie produkter daglig eller ofte, mens 41 procent i aldersgruppen har prøvet produkterne.

På fem år er andelen af gymnasiedrenge, der tager snuslignende produkter daglig eller jævnlig, mere end tredoblet – fra 6,6 procent i 2014 til 21,4 procent i 2019 – viser en undersøgelse fra Statens Institut for Folkesundhed.

Ifølge Jørgen Vestbo, professor i lungemedicin ved Vidensråd for Forebyggelse, har snus en stor påvirkning på især børn og unges hjerner, som stadig er under udvikling.

Men selve snusafhængigheden er ikke det farligste: Påvirkningen af de unge hjerner betyder, at barnet kan have større sandsynlighed for at blive afhængigt af andre rusmidler i fremtiden, forklarede Jørgen Vestbo over for Berlingske.

På Frederiksberg står den pågældende kiosk nu over for en politianmeldelse for ulovligt salg, overtrædelse af tidligere forbud og manglende registrering som e-cigaretforhandler.