Frederiksberg får »klokke-klippe-klar« opbakning til at sende flygtninge til nabokommune

Integrationsminister Inger Støjberg er blevet stillet flere kritiske spørgsmål, efter det kom frem, at Frederiksberg Kommune vil placere 112 flygtninge midlertidigt i nabokommunen. Nu har ministeren svaret, og svaret glæder formand for socialudvalget i Frederiksberg Kommune, Pernille Høxbro.

Frederiksberg Kommune vil huse nogle af de flygtninge, kommunen har fået tildelt, i en lejet ejendom i Valby, som ligger i Københavns Kommune. Fold sammen
Læs mere
Foto: MORTEN JUHL
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Det er jo vidunderlig læsning.«

Pernille Høxbro (K), der er formand for socialudvalget i Frederiksberg Kommune, glæder sig over, at integrationsminister Inger Støjbergs (V) i hendes optik bakker op om kommunens planer om at indkvartere nogle af kommunens flygtninge midlertidigt i nabokommunen.

»Det står jo klokke-klippe-klart, at ministeren siger, at alt hvad vi gør på Frederiksberg er fuldstændig i overensstemmelse med gældende regler. Vi gør ikke noget forkert. Og det er jeg rigtig glad for,« lyder det fra Pernille Høxbro.

Som Berlingske kunne berette 16. august vil Frederiksberg Kommune lade 112 ud af de 173 flygtninge, kommunen skal modtage i 2016, bo i ejendommen på Centerparken 2-4 i Valby i København, som Frederiksberg har en lejekontrakt med.

Tre kritiske spørsmål

Da det kom frem, blev der efter ønske fra Enhedslistens integrationsordfører, Johanne Schmidt-Nielsen, stillet tre spørgsmål til Inger Støjberg. De gik blandt andet på, om ministeren mener, det kan have negative konsekvenser for kvotefordelingssystemet, at en kommune kan placere sine flygtninge midlertidig i en anden kommune.

For flygtninge bliver netop fordelt efter et kvotesystem for at sikre en jævn geografisk fordeling af dem med håbet om en bedre integration.

De tre svar fra Støjberg kan læses her, her og her. Hun skriver blandt andet:

»Kommunernes forpligtelse til at finde en permanent bolig indtræder »når det er muligt«. Det vil derfor bero på en konkret vurdering, hvorvidt kommunalbestyrelsen har levet op til sin forpligtelse i forhold til boligplacering af den enkelte flygtning. Jeg kan derfor ikke afvise, at der kan forekomme situationer, hvor midlertidig indkvartering kan finde sted i en nabokommune i en vis periode.«

Tre uldne svar

Det tolker Pernille Høxbro altså som en klar tilkendegivelse af, at Frederiksberg Kommune overholder reglerne. Hun pointerer, at kommunen først og fremmest bruger den kapacitet, der er inden for kommunegrænsen. Selvom antallet af flygtninge, der kommer til kommunen i år, for ganske nylig er blevet nedjusteret en smule, kommer Centerparken i Valby dog stadig i brug, og lokalpolitikeren kan ikke sige noget om, hvor længe flygningene skal bo der.

Johanne Schmidt-Nielsen, der står bag spørgsmålene til ministeren, mener, det er »et noget bekymrende og temmelig uldent svar«, der er kommet retur.

»Reelt kan man jo læse Støjbergs svar sådan, at Frederiksberg Kommune kan placere de flygtninge, kommunen har fået tildelt, i et lejemål i Københavns Kommune alle de tre år, integrationsforløbet varer. Og så giver den kommunale fordelingsordning, altså forsøget på at dele opgaven med at integrere flygtninge, jo ikke længere mening,« siger hun.

Enhedslisten mener dog ikke, muligheden for at placere flygtninge i en nabokommune helt skal afskaffes. Det skal bare være en mulighed, der kun bruges i meget kortvarige perioder og i meget sjældne tilfælde.

Frederiksberg-finten åbner en ladeport

Anna Mee Allerslev (R), der er integrations- og beskæftigelsesborgmester i København Kommune, ærgrer sig også over ministerens svar. Hun savner, at Inger Støjberg går ind i »det substantielle i sagen«.

»Ministeren refererer bare til lovgivningen, og den kender vi alle. Men intentionen bag lovgivningen er klar, nemlig at der skal være en god fordeling af flygtninge i hele Danmark. Og hvis ministeren synes, Frederiksberg handler imod lovgivningens intention, kan hun jo lave ny lovgivning, ændre i lovgivningen eller præcisere over for kommunerne, hvad hun synes, den skal gøre. Den diskussion går Støjberg slet ikke ind i,« lyder det.

Anna Mee Allerslev frygter, at Støjbergs svar vil inspirere andre kommuner til at følge Frederiksbergs eksempel.

»Man åbner en ladeport for at underminere det kvotesystem, der er meget solidarisk og som et bredt flertal står bag, hvis den her Frederiksberg-finte får lov til at blive normen,« siger hun.