Frederik: Jeg er stolt af dig, mor

Gennem årene er forholdet mellem kronprinsen og dronning Margrethe blevet bedre. "I dag kan jeg sige, at jeg er stolt af dig mor", lød det fra kronprinsen.

Selvom forholdet mellem mor og søn udadtil har udstrålet en vis koldhed, manede kronprinsen al tvivl i jorden, da han holdt tale ved sin mors fødselsdagsmiddag fredag aften.

- Du har altid støttet mine valg. Når vi var sammen, og jeg fortalte om mine gerninger inden for frømandskorpset, blev vores bånd stærkere. Det plejer at være forældrene, der siger, at de er stolte af deres børn. Men i aften kan jeg sige, at jeg er stolt af dig, mor, sagde en følelsesladet kronprins.

Han takkede sin mor for at have trukket ham og hans bror, prins Joachim, ind i en eventyrverden, når de fik læst Ringenes Herre op nede ved fodenden af deres forældres seng.

- At have fulgt dig har været som at træde ind i et eventyr, også når du læste højt. Men jeg følte mig allerede ved historiens begyndelse tryg. Du levendegjorde fantasien ved selv at tegne og male det på papir, sagde kronprinsen.

Morens eventyrfortælling forandrede sig dog en smule for kronprins Frederik, da det pludselig gik op for ham, at de pegede på hans egent liv.

- Da jeg blev klar over, at jeg ikke blot var dit barn, men også dronningens søn, ændrede min forståelse på verden sig en smule. Placeringen mellem din søn på den ene side og kronprinsen på den anden satte min skæbne i relief. Det var som om, jeg fandt ud af eventyret, sagde kronprinsen og fortsatte:

- Indtil da kunne jeg altid have fundet tilflugt i denne verden, når det kunne virke for utrygt. Jeg havde svært ved se retfærdigheden ved, at du kunne bevæge dig i to verdener, hvor der var den sandfærdige og så den abstrakte verden. Men nu forstår jeg selv eventyret. Måske fordi jeg selv har samlet erfaringer både intellektuelt og i fysisk form.

Han benyttede også lejligheden til at takke sin mor for den varme velkomst som hans kone, kronprinsesse Mary, fik, da hun kom ind i familien.

- Hun sætter stor pris på den tillid, du giver hende, sagde kronprinsen.

/ritzau/