Fredensborg lugter af lort: Kommunen oplyser, at den har gjort, hvad den kan

Telefonerne ringer hos Fredensborg Kommune. I den anden ende af røret er borgere, der må holde sig for næsen, når gylle bestående af menneskeafføring bliver spredt over marken.

Ud over alle herlighederne ved at bo i naturskønne områder er der visse hager. En af dem er lugten af gylle, men for mange borgere i Fredensborg Kommune er det blevet for meget, efter en landmand spreder menneskeafføring ud på marken. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der lugter af lort i Fredensborg Kommune.

Faktisk så meget og i sådan en grad, at kommunen efter eget udsagn modtager mange telefonopkald fra rådvilde borgere, der er stærkt plagede af lugtgenerne.

Årsagen er, at en lokal landmand i øjeblikket kører gylle ud på marken, og den gylle består af slam fra forsyningens renseanlæg, som igen består af – som det hedder på godt latrinært dansk – menneskelort.

Slammet kommer fra henholdsvis Nivå og Fredensborg Renseanlæg. Fredensborg Kommune har kontrolleret, at slammet overholder gældende grænseværdier.

I en pressemeddelelse skriver Fredensborg Kommune dog, at der ikke er noget, den kan gøre.

»Vi kan oplyse, at kommunen har stillet de krav, vi kan, i forbindelse med opbevaring, overdækning og udbringningen. Vi følger løbende op på sagen,« skriver kommunen.

Slammet, som bringes ud, har været gennem en rensningsproces, så det opfylder kravene, der stilles til den nationale lovgivning på området.

Kommunen skriver, at der er tale om en aftale mellem forsyningen og den pågældende leverandør, som modtager betaling for at aftage slammet, der ellers skulle brændes. Inden det bliver spredt på marken, opbevares det på marken i en stor bunke, og det er i særdeleshed årsagen til den insisterende lugt.

Ved at udnytte slammet tilføres jorden fosfor, der er »en knap ressource«, skriver kommunen.

Og det er jo meget godt, men det er efter alt at dømme en ringe trøst for de mennesker, der ringer til kommunen.

TV 2 Lorry har talt med en af dem – en kvindelig borger, der erklærer sig stærkt påvirket af den krasse lugt fra marken, og som siger, at hun ikke har et problem med, at der spredes gylle, men at menneskeafføring udgør en odør, der er i en kaliber for sig.