Fredelig demo på Østerbro

Politiet var mødt talstærkt op til stor demonstration foran den amerikanske ambassade på Østerbro.

Demonstration mod Muhamed-film foran den amerikanske ambassade i København. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Gjaldende råbekor og adskillige flag og bannere med slagord, dannede baggrunden da omkring tusinde mennesker søndag eftermiddag demonstrerede foran den amerikanske ambassade på Dag Hammarskjölds Allé på Østerbro i København.

Det var Hizb ut-Tahrir, der orkestrerede demonstrationen, der var en direkte modreaktion på den antimuslimske video 'Innocence of muslims', der verden over har ansporet til demonstrationer mod vestlige ambassader i almindelighed og USA i særdeleshed.

Det officielle USA har flere gange taget afstand fra videoen. Men det giver Hitz-ut-Tahrir ikke meget for.

- Vi vil sige til USA, at vi ikke falder for deres forsøg på at vaske hænder og løbe fra deres ansvar i forbindelse med denne fornærmelse. Vi mener, at fornærmelsen er et resultat af den politik, de har ført i den islamiske verden. Det som Bush i sin tid betegnede som et korstog i den islamiske verden, siger Chadi Freigeh, der er talsmand for organisationen.

Politiet var mødt talstærkt op til demonstrationen. Foran ambassaden holdt parkerede otte store mandskabsvogne, ligesom der i sidegaderne også holdt parkerede mandskab, der var klar til at rykke ind, hvis der blev brug for det.

Flere gange under demonstrationen opfordrede Hizb-ut-Tahrir tilhørerne til at forlade stedet i god ro og orden, uden at lave ballade. Da det, som han sagde, 'kun ville være vand på medierne fordrejningsmølle'.

Men politiet var nødt til at skride ind overfor enkelte demonstranter. Men først efter demonstrationen var overstået.

- Der var en lille gruppe blandt demonstranterne, der var klædt i trøjer, hvor der var trykt 'Soliders of Allah'. De kastede kanonslag og lavede ballade ved Østerport Station. Vi visiterede dem og bad dem forlade stedet, fortæller John Hansen, der er vagtchef ved Københavns Politi.

Vagtchefen understreger, at den officielle demonstration fraset det gik lige efter planen.

- Der var ingen anholdte eller sager i øvrigt. Arrangørerne havde deres egne vagter med, og de holdt demonstranterne i et jerngreb, siger han.