Fredagsbøn med Hizb ut-Tahrir: Islamister, feminister og højrenationalister demonstrerede på Slotspladsen

Christiansborgs Slotsplads var rammen om Hizb ut-Tahrirs fredagsbøn, som på mange måder gik forventeligt.

Hizb ut-Tahrir afholder fredagsbøn på slotspladsen foran Christiansborg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hizb ut-Tahrir var mødt op med sort/hvide flag med arabiske bogstaver, højrenationalister var mødt op med dannebrog, proisraelere med hvide flag med blå davidsstjerner, og så var tre feminister mødt op med lyserøde flag med kvindetegn.

Og der var intet nyt under den arabiske halvmåne. Alle udtrykte præcis de samme holdninger, som de plejer. Hizb ut-Tahrir talte om de islamofobiske vestlige politikere, højrenationalister råbte »skrid hjem«, og feministerne råbte »mandschauvinister«.

De mange interesser kombineret med Stram Kurs’ Rasmus Paludans tilstedeværelse kunne måske have skabt drama og konfrontation, men det gjorde det ikke.

Til Omar Saads fredagsbøn sad mændene sad forrest og kvinderne bagerst. Det er kutyme i Hibz ut-Tahrir. Fold sammen
Læs mere
Foto: NIELS AHLMANN OLESEN.

Danske politikere har skabt terrorangrebet

Politiet havde afspærret slotspladsen, og deres store indsatsvogne holdt parat til at anholde, hvis det skulle blive nødvendigt. Hizb ut-Tahrir havde indkaldt til fredagsbøn på Slotspladsen. Demonstrationen var anmeldt til politiet, og pressemeddelelserne var sendt ud.

Den islamiske bevægelse ville mindes ofrene for terrorangrebet i Christchurch i New Zealand. Her blev 50 personer dræbt netop under fredagsbønnen. Desuden ville Hizb ut-Tahrir gøre opmærksom på, hvordan de mener, islamofobi blandt danske politikere er den direkte årsag til angrebet mod den newzealandske moské.

»Vi har valgt at stå foran Christiansborg, fordi vi mener, at politikerne har et medansvar for terrorangrebet i New Zealand. De har gennem de sidste 20 år ført en hadekampagne med misinformation om muslimer, og det er det, vi ser et resultat af nu,« siger Taimullah Abu-Laban, som til daglig er tandlæge, og som ifølge Berlingskes oplysninger er et af de ledende medlemmer af Hizb ut-Tahrir.

Et par danske politikere, Lars Aslan (S) og Torsten Schack Pedersen, erhvervsordfører (V), var begge mødt op til en demonstration mod Hizb ut-Tahrirs fredagsbøn.

»Nu bruger de deres grundlovssikrede ret til at prædike antidemokratiske holdninger, så vil jeg også bruge min ret til det modsatte,« sagde Torsten Schack Pedersen.

Flere grupper lavede moddemonstrationer mod Hibz ut-Tahrir. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen.

Et kæmpe selvmål

Omar Saad, som er medlem af Hizb ut-Tahrir, holdt fredagsbønnen. Nøgleordet var igen had. Det had, som Hizb ut-Tahrir mener, at vesten har til muslimer.

Hizb ut-Tahrir-demonstranter sad i skrædderstilling på baner af pap. I den forreste gruppe sad mændene i dynejakker, jeans og sportstøj. I gruppen bagved sad kvinder med knælange kjoler og håret trukket ind i mørke slør. Bag kvinderne råbte en feminist »lad os lære jer om sex og seksuel frigørelse. Det lærte vi i 70erne.«

Højrenationalister med dannebrogsflag sang danske nationalsange og buhede. Og hver gang, journalister og kameraer nærmede sig, buhede de endnu højere. »Lad os nu få den krig!« råbte en kvinde, som stod tæt på en mand, som bag på sin jakke havde skrevet »Støt muslimerne, knep din kusine«.

Til selve fredagsbønnen var omkring 200 mennesker samlet. Dette er flere, end der ifølge Berlingske oplysninger er tilknyttet organisationens danske afdeling. Men det er stadig en svækket organisation sammenlignet med tidligere. Det fortæller et anonymt tidligere ledende medlem af Hizb ut-Tahrir til Berlingske.

»Hizb ut-Tahrirs fredagsbøn ved Christiansborg viser mest af alt, at de ikke kan mobilisere det store flertal af muslimer, som ellers er meget berørte over terrortragedien i New Zealand. I de gode dage ville Hizb ut-Tahrir – som i 2008, da Muhammed-tegningerne blev genoptrykt – kunne få 4.000-5.000 mennesker til at møde op. I dag udstiller de i stedet deres krise og nedgang i fuld offentlighed. Det var et selvmål.«

Svømmede over til Paludan

Hen mod slutningen af demonstrationen forsøgte en person at svømme over Holmens Kanal med henblik på at komme over til Rasmus Paludan, leder af partiet Stram Kurs, der under stærk politibevogtning havde startet sin egen demonstration på den anden side af Slotspladsen.

Ifølge Jyllands-Posten ville personen forhindre Rasmus Paludan i at brænde koranen af. I stedet kom brandvæsenet med dykkere for at hjælpe manden op ad kanalen. Han endte dog selv med at klatre op på land.

I det store og hele forløb demonstrationen dog stille og roligt:

»Sådan overordnet gik det hele jo ganske fredeligt. Vi havde en enkelt episode efter fredagsbønnen, hvor en gruppe konfrontatorisk forsøgte at komme over til Paludan,« vurderer vagthavende ved Københavns Politi, som fortæller, at en håndfuld mennesker er blevet anholdt.

Politiet kan hverken oplyse, hvilke grupper de anholdte demonstranter kom fra, eller hvad personerne er anholdt for.