Fredag morgen gentog en nyvaccineret Mette Frederiksen en vigtig pointe: Det var ikke vores beslutning

Det er helt nødvendigt at revurdere vaccinerne, understregede statsministeren på et kort pressemøde fredag formiddag.

Statsminister Mette Frederiksen (S) mødtes med pressen efter sin vaccination fredag i Øksnehallen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Statsminister Mette Frederiksen (S) fortsætter med at holde Sundhedsstyrelsens beslutning om at droppe Johnson & Johnson-vaccinen ud i strakt arm.

På et kort pressemøde, der fandt sted fredag ved Øksnehallen i København, efter at statsministeren var blevet vaccineret, fastslog hun flere gange, at det ikke var hendes beslutning:

»Det er vigtigt for mig at understrege, at det er Sundhedsstyrelsens valg og netop ikke en politisk beslutning,« sagde hun.

Sundhedsstyrelsen valgte at udelade Johnson & Johnson-vaccinen fra det generelle vaccinationsprogram 3. maj, fordi styrelsen vurderede, at fordelene ved at få et stik med vaccinen ikke står mål med risikoen for at få de sjældne, men alvorlige bivirkninger i form af blodpropper og blodpladeforstyrrelser.

Mette Frederiksen har tidligere betegnet beslutningen som »særegen«, og fredag morgen uddybede hun, hvad hun mente med den formulering:

»Når jeg har kaldt det særegent, er det, fordi stort set ingen andre sundhedsmyndigheder i verden har valgt ikke at tage Johnson & Johnson i brug,« sagde hun.

Beslutningen om at fjerne Johnson & Johnson-vaccinen fra vaccinationsprogrammet er også blevet mødt med stor ærgrelse, eftersom den beslutning netop forsinker vaccinationsindsatsen yderligere.

Mandag eftermiddag fik den danske vaccinationsindsats så endnu en ridse i lakken, da det stod klart, at Moderna ikke kunne levere det antal doser, som Danmark hidtil havde regnet med. Det betød, at vaccinationskalenderen blev forsinket med yderligere 14 dage, så de sidste danskere i vaccinekøen først er færdigvaccinerede i midt september.

Regeringen anført af sundhedsminister Magnus Heunicke (S) anmodede på den baggrund Sundhedsstyrelsen om at revurdere de to skrottede vacciner – Johnson & Johnson og AstraZeneca.

Anders Beich, læge og formand for Dansk Selskab for Almen Medicin, kritiserede regeringen for at presse Sundhedsstyrelsen til at omgøre beslutningen. Han påpegede yderligere, at regeringens anmodning var unødvendig, da Sundhedsstyrelsen jævnligt vurderer de skrottede vacciner.

Statsministeren understregede mandag formiddag, at det var nødvendigt at revurdere Johnson & Johnson, selvom Sundhedsstyrelsen allerede har givet sin mening tilkende én gang:

»Det er helt nødvendigt at genoverveje, når nu vaccinekalenderen er blevet forsinket og kan risikere at blive forsinket endnu mere,« sagde Mette Frederiksen:

»Når vi har en befolkning, der gerne vil lade sig vaccinere – både for sig selv og for samfundets skyld – så er det vigtigt, at vi får rullet vaccinerne hurtigt ud.«

Sundhedsstyrelsen har selv udtrykt, at det er »rigtig fint«, at styrelsen nu skal revurdere vaccinerne. Den nye vurdering forventes at være klar om en halvanden uge.