Fraskilte får afslag på bolighjælp

Flere og flere danskere går til kommunerne i håb om at få hjælp til at finde bolig efter en skilsmisse. De fleste går dog forgæves, for skilsmisse er ikke automatisk adgangsbillet til bolighjælp.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Landets kommuner afviser i stigende grad skilsmisseramte danskere, der søger hjælp til at få tag over hovedet efter en skilsmisse.

En undersøgelse gennemført af KLs nyhedsbrev Momentum viser, at 43 procent af kommunerne har oplevet en stigning i antallet af borgere, der anmoder om kommunens hjælp til at finde en bolig på grund af skilsmisse eller afbrudt parforhold i perioden 2008 til i dag.

»Folk har en forventning om, at når de står i en svær situation, skal det offentlige hjælpe på en eller anden måde. De tænker, ’Nu har jeg betalt skat i flere år, så når jeg nu har behov for hjælp, bør jeg få noget tilbage.’ De kan derfor have svært ved at forstå, hvis vi ikke kan hjælpe,« siger afdelingsleder Jan Q. Olesen, Borgerservice i Horsens Kommune, til Momentum.

I Gladsaxe Kommune oplever man også, at flere og flere skilsmisseramte borgere henvender sig for at få en bolig. Leder af Den Boligsociale Enhed i Gladsaxe Kommune, Simon Henriksen, mener, at en del af årsagen skal findes i manglen på boliger i København og omegnskommunerne samt folks frygt for at købe noget på et usikkert boligmarked.

»Folk skyder med spredehagl og skriver sig op flere steder. Derfor forsøger de også ved os i håbet om at komme hurtigere igennem, selv om behovet måske egentlig ikke er så stort. Mange forventer dog, vi kan hjælpe, og vi har i stigende grad brug for at korrigere folks forventninger til, hvornår og hvad vi kan hjælpe med,« siger Simon Henriksen til Momentum.

Det er de færreste skilsmisseramte, der reelt kan få hjælp fra kommunen til at finde en bolig. Ifølge lovgivningen er kommunerne kun forpligtet til at anvise en bolig til borgere, der står i en socialt meget svær situation og dermed hører ind under den såkaldte husvilde-paragraf. Det står specifikt i vejledningen til paragraffen, at skilsmisse eller samlivsophør »ikke i almindelighed« er nok til at være berettiget til hjælp.

Momentums undersøgelse viser dog, at man i mange kommuner forsøger at hjælpe de skilsmisseramte alligevel. 38 procent svarer, at de forsøger at hjælpe så mange som muligt. Og 21 procent forsøger at hjælpe de borgere, der har hjemmeboende børn, eller hvis økonomiske situation er meget trængt. Hver fjerde kommune melder dog også tilbage, at man som udgangspunkt slet ikke kan hjælpe.