Fraskilt par: »Børnene er vores fælles fokus«

Familiekurser kan styrke forældrepars forhold og fraskilte forældres samarbejde, fastslår en ny rapport fra Center for Familieudvikling.

Da Kåre Præstekjær-Schmidt og Anja Præstekjær-Schmidt blev skilt i 2012, tog de på et såkaldt KIFF-kursus (Kursus i Fælles Forældreansvar) for at hjælpe samarbejdet om deres fælles børn, 9-årige Bertram og 5-årige Albert, ordentligt i gang. Det lykkedes, og i dag holder parret stadig jul sammen. Foto: Nikolai Linares Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kan et kursus forære forældrepar i krise en håndsrækning eller kickstarte et sundt forældresamarbejde om børnene efter et brud? Ja, fastslår en ny rapport fra Center for Familieudvikling, der fredag publicerede to rapporter på baggrund af et fem år langt satspuljeprojekt.

Projektet har i perioden tilbudt såkaldte PREP-kurser (Praktiske Redskaber til et Engageret Parforhold) til forældrepar, som ønsker at komme et brud i forkøbet, og KIFF-kurser (Kursus i Fælles Forældreansvar) til skilte forældre, der skal samarbejde om børnene efter en skilsmisse. På landsplan har 4.000 forældre deltaget, og tilbagemeldingerne på de 12-15 timer lange kurser er positive.

Således er 70 pct. af de eksisterende forældrepar enige eller helt enige i, at deres kursusdeltagelse har mindsket forholdets konfliktniveau, mens 84 pct. af de skilte forældre tilkendegiver, at kurset har medvirket til et bedre samarbejde med ekspartneren.

Det er resultater, som bør få danske politikere til at vågne op og reagere i et land, hvor knap halvdelen af alle ægteskaber, 46,5 procent, ender med skilsmisse.

»Vi ved, at der er rigtigt stor risiko for, at der opstår mistrivsel i et parforhold, når man får børn. Når næsten halvdelen af Danmarks befolkning oplever disse ting, burde man politisk tænke forebyggelse, øget viden og hjælp til selvhjælp på området – ikke mindst for børnenes skyld,« siger Annette Due Madsen, formand i Center for Familieudvikling og medlem af Børnerådet.

Hun håber, at der vil være politisk velvilje til fremover at tilbyde et lignende tiltag til par med børn.

»Det kunne få rigtigt stor betydning, hvis der blev skabt tradition for at tilbyde forældre den type kursus langt tidligere. Det at være familie handler jo ikke kun om følelser, men er også en form for organisation, hvor viden og inspiration kan forære os nye redskaber til at imødekomme konflikter,« siger Annette Due Madsen.

Fokus på børnene

37-årige Kåre Præstekjær-Schmidt og 36-årige Anja Præstekjær-Schmidt blev skilt for fire år siden og er forældre til to børn på ni og fem år. Umiddelbart efter bruddet påbegyndte de et KIFF-kursus for at få redskaber til at håndtere deres og børnenes nye situation.

»Vi var meget opmærksomme på, at vi nærmest skulle samarbejde endnu mere end før, og så tænkte vi, at der måske var en mere hensigtsmæssig måde at tale om tingene på. Samtidig var det rigtigt vigtigt for os at vide, hvordan børn oplever et brud, for det kan vi jo ikke sætte os ind i,« siger Kåre Præstekjær-Schmidt og bakkes op af sin ekskone.

»Kurset hjalp os med at holde hovedet koldt og sikrede, at vi ikke lod os rive med af egne følelser. I stedet fik vi redskaber til at holde fokus på børnene,« siger Anja Præstekjær-Schmidt.

Formålet med de to kurser er at tilbyde forældre inspiration og hjælp til at skabe gode relationer, uanset om forældreparret stadig er sammen eller ej.

»Der er rigtigt mange, som oplever at være pressede og stressede. Når vi bliver det og samtidig skal finde fælles veje og løsninger, er kommunikation altafgørende. Ellers falder kvaliteten i parforholdet, og man kan ende med at opgive og få samarbejdsvanskeligheder i forbindelse med børnene,« siger Annette Due Madsen.

Kurserne har især fokus på redskaber til at kommunikere, forventningsafstemme og tolke børnene, men også den enkelte voksens selvforståelse er vigtig.

»Forældrene skal forstå deres reak­tionsmønster, og det kræver, at den enkelte voksen har forståelse for sig selv. Mange voksne er ikke det samme sted, og den ene har måske overvejet at gå fra partneren i flere år, mens den anden først fik det at vide i fredags. Hvis vi ikke kender vores egne reak­tioner, kan vi ikke samarbejde på en konstruktiv måde,« siger Annette Due Madsen.

Hun har oplevet flere forældre sige, at mange konflikter kunne være taget i opløbet, hvis bare kurset havde været et tilbud tidligere. Det får hende til at konkludere, at kurserne virkelig kunne gavne danske børne­familier – og måske forbedre skilsmisse­procenten.

»Hvis vi kunne møde parrene, inden tingene eskalerer, kunne vi være med til at sikre, at den atmosfære, som de voksne og ikke mindst børnene opholder sig i, på intet tidspunkt bliver rigtigt dårlig,« siger hun.

Relationen er afgørende

Både Kåre og Anja Præstekjær-Schmidt er enige om, at kurset har medvirket til, at de i dag har et velfungerende forhold og glade børn.

»Kurset har betydet, at vi stadig formår at sætte børnene først, og kommunikationen mellem os er kun blevet bedre, fordi børnene er vores fælles fokus, som vores egne behov ikke er sovset ind i. Vi har helt sikkert fået et meget mere respektfuldt forhold,« siger Anja Præstekjær-Schmidt.

Kommunikationen og et hovedfokus på børnene betyder blandt andet, at parret stadig formår at holde jul og fødselsdage sammen.

»For mig er det afgørende, at vi stadig har mod på at se hinanden og være en del af den andens liv. Forholdet til min eksmand er rigtigt vigtigt, for det er med til at gøre mig lykkelig, at vores samarbejde om børnene kører,« siger hun.

Den oplevelse deler Kåre Præstekjær-Schmidt, som synes, at han og Anja har fået en sundere relation af kurset, og mener, at det bør tilbydes til samtlige par, der overvejer eller står i en skilsmisse.

»Vi fik at vide, at det var fint, hvis man kunne ende med at være venner i ordets bedste forstand, men i begyndelsen var det også fint bare at betragte hinanden som kolleger. Vi vil det samme. Derfor er vi også nødt til at hjælpes ad,« siger han.