Frank Jensen slap for »sortklædte åndsboller« i Fælledparken - men Lizette Risgaard blev afbrudt

Maling sten og æg. Politikere er i årenes løb blevet mødt af vælgernes protester i flere udgaver, når de har holdt tale i Fælledparken i København, men i år forløb Arbejdernes Internationale Kampdag roligt for politikerne på hovedscenen. Til gengæld blev LOs formand afbrudt og kaldt klasseforræder.

Lizette Risgaard, formand for LO, talte 1.maj i Fælledparken, men hun blev afbrudt af en tømrerlærling, som kaldte hende klasseforræder. Jens Astrup/Scanpix 2017 Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Astrup

»Verdens mest udfordrende talerstol.«

Sådan har forhenværende socialdemokratiske statsminister Poul Nyrup Rasmussen tidligere omtalt Fælledparken, efter han blev mødt af kasteskyts og pibekoncert, da han holdt tale der 1. maj 1992.

I år er det Frank Jensen, Københavns overborgmester, der repræsenterer Socialdemokraternes fra hovedscenen i parken med skarp solskin og en kold vind. Selvom han også tidligere har fået vælgeres utilfredshed at mærke netop her, glædede han sig til at tale fra hovedscenen, da Berlingske mødte ham ved middagstid på vej mod parken.

»Det er noget af det største, man kan. Jeg har været aktiv politiker i over 30 år, og det er kun tredje gang, at jeg taler i Fælledparken. Fornemmelsen af at stå deroppe og tale i »Fælleden« 1. maj, den er stor,« siger han.

Da Frank Jensen som overborgmester holdt tale i parken i 2013, hvor Socialdemokraterne sad i regering sammen med de Radikale og SF, var der fremmødt, hvad han kalder »en lille skare sortklædte åndsboller«. De protesterede højlydt foran scenen, og en røgbombe blev smidt op mod Frank Jensen. Men det har ikke taget modet fra ham.

»Uanset hvem der måtte forsøge at ødelægge og stjæle vores 1. maj, skal det ikke lykkes dem. Derfor gjorde jeg også min tale færdig i 2013. Det skal ikke være sådan, at det er en lille gruppe af antifascistisk fraktion, der får lov at ødelægge 1. maj,« siger han.

Da overborgmesteren denne mandag indtog scenen ved 13.30-tiden efter den obligatoriske sang »Når jeg ser et rødt flag smælde«, kunne han til sin lettelse konstatere, at han i år hverken blev mødt af pibekoncert eller højlydte buhråb. Eller af maling, æg og sten, som det var tilfældet for Fremskridtspartiets leder, Mogens Glistrup, i 1983.

»Kære kammerater. Kære københavnere..« indledte Frank Jensen talen til de fremmødte familier, unge og gamle, som enten sad i græsset eller stod tæt ved scenen med solbriller og for nogles vedkommende en fadøl i hånden. »Jeg ved, vi kan skabe en by i København, hvor almindelige mennesker også har råd til at bo,« sagde han. Hovedbudskabet stod reflekteret på fremmødte socialdemokraters røde skilte: »En blandet by med blandede boliger«.

Til spredte klapsalver sparkede han så valgkampen i gang frem mod efterårets kommunalvalg med flere gentagelser af, at boliger for alle og en sikret velfærd kræver et fortsat rødt flertal på Rådhuset. Får de blå partier magten, kommer der skattelettelser til de rige og dårligere velfærd til københavnerne, lød det.

Et stykke fra scenen stod 69-årige Wivie Herbst Christensen og hendes mand Børge Christensen på 72 og lyttede. De er mødt op i Fælledparken de seneste 10-12 år for at »samles som arbejdere«, forklarer de. Wivie har arbejdet som pædagog og Børge som styrmand, og begge er foruroligede over den måde, deres erhverv har udvilklet sig på igennem årene.

»Det er noget med profit hele tiden,« siger Wivie Herbst Christensen og forklarer, at det ikke længere er pædagoger, men jurister, der sætter rammerne i børnehaver og vuggestuer.

»Det er ganske katastrofalt. De promoverer sig selv, laver statistikker og ædelægger alt. Derfor er det også vigtigt at komme her i dag,« siger hun.

Frank Jensen afsluttede sin tale uden postyr. Til gengæld blev LO-formand Lizette Risgaard pludselig afbrudt af en mand på scenen, da hun holdt tale umiddelbart efter.

»Du er en klasseforræder!« råbte han ifølge Ritzau.

Sammen med nogle andre holdt han et banner, hvor der stod »77 %. Der blev kraftedeme sagt nej«. En tekst, der henviser til at 77 procent af medlemmerne i fagforeningen 3F's byggegruppe stemte nej til en ny overenskomst 20. april.

Manden viste sig at være tømmerlærling Jonas Rod, som efterfølgende forklarede TV 2 News, at »det er vigtigt for os at sige, at det ikke er et samlet LO, der har stemt for denne overenskomst«.

Med den nye overenskomst har arbejdsgivere fået mulighed for at give påtvunget overarbejde med få dages varsel, og det er flere stærkt utilfredse med. Lizette Risgaard lod dog til at tage optrinnet afslappet og sagde, at hun kunne forstå, at de var bekymrede for, at nogle arbejdsgivere vil misbruge den nye mulighed for overarbejde, skriver Ritzau.