Frank Jensen: Sådan undgår København at blive næste mål for terror

Samarbejde på tværs af myndigheder, anti-radikaliseringsprogrammer og fysiske forhindringer. Det er ifølge Københavns overborgmester, Frank Jensen, de vigtigste værktøjer i kampen mod terror.

(Arkivfoto: 19. juni 2015) Frank Jensen (S), Københavns overborgmester. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Hvis København skal undgå at blive næste by i rækken efter Nice, Berlin, London og Stockholm er det vigtigt, at myndighederne er opmærksomme på folk, der bliver radikaliseret. Det siger Københavns overborgmester, Frank Jensen, til Berlingske.

»At vide hvem i vores samfund, der kunne være så radikaliseret, at de kunne finde på at udføre en terrorhandling – det er det allervigtigste i kampen for at stoppe det,« fortæller Frank Jensen og nævner samspillet mellem staten, Politiets Efterretningstjeneste, Københavns Politi og Københavns Kommunes anti-radikaliseringsprogram, VINK, som en vigtig forudsætning.

Derudover fremhæver overborgmesteren også fysiske elementer og forhindringer som et vigtigt værn mod den såkaldte »simple terror«, der har ramt en række europæiske storbyer, senest Stockholm. Det er netop for, at en terrorist ikke kan køre en bil eller lastbil ned gennem Strøget, at der efter angrebet i Berlin blev installeret betonblokke ved Rådhuspladsen og ved indgangene til den befærdede gågade. Men hvis den løsning skal gøres permanent, ser Frank Jensen gerne, at den undergår nogle ændringer.

»Hvis det bliver en permanent situation med fysiske installationer i bybilledet, så vil vi drøfte med politiet, om det ikke kan gøres på en måde, hvor det ikke skæmmer byen, som de grimme betonblikke gør det. Man må ikke være naiv og tro, vi kan plastre hele byen til med betongrise og pullerter, men vi er selvfølgelig sat i verden for at beskytte vores befolkning mest muligt,« fortæller Frank Jensen via en telefonlinje fra Stockholm. Han er i øjeblikket i den svenske hovedstad for at deltage i en mindehøjtidelighed for ofrene fra fredagens angreb sammen med borgmestrene fra Stockholm, Oslo og Helsingfors.

I lørdags, dagen efter terrorangrebet i Stockholm, cyklede Frank Jensen over til den svenske ambassade på Sankt Annæ Plads ved Amalienborg. Både for at lægge blomster, men også for et holde et møde med den svenske ambassadør. Undervejs på den tur, spekulerede borgmesteren på, hvor sikker hans by mon egentlig var.

»Jeg er ikke naiv. Jeg ved godt, at der er meget store risici, og at der er et trusselsbillede mod København, der er meget højt. Men vi er nødt til at leve vores liv så normalt som muligt. Hvis først vi begynder at ændre vaner og livsstil, så har vi givet efter for terroristerne, og det skal vi ikke,« siger Frank Jensen og fortsætter:

»Jeg vælger til enhver tid at skubbe de her dystre tanker til side, så jeg kan leve mit liv som det altid har været«.