Frank Jensen: Sådan kommer vi uroen på Islands Brygge til livs

Den seneste tid har ballademagere hærget på Islands Brygge, og det er helt uacceptabelt, mener Københavns overborgmester, Frank Jensen, som nu tilfører området flere betjente og mere SSP.

Københavns overborgmester Frank Jensen finder ballagemagernes opførsel »uacceptabel.« Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den populære københavnske bydel Islands Brygge har de seneste uger været hærget af unge grupperinger, som har slået, sparket og brugt peberspray mod hinanden.

Ifølge Københavns overborgmester, Frank Jensen (S), kommer grupperingerne egentlig »for at hygge sig«, men det kan de kun, siger borgmesteren, hvis det er »uden andres tilstedeværelse«.

»Det skyldes, at de to grupperinger mener, at Havneparken er blevet deres territorium,« forklarer Frank Jensen til Berlingske.

Den magtkamp, som i øjeblikket udspiller sig ved højlys dag, er dog et kæmpe problem, for utrygheden spreder sig blandt beboerne, og det skal der ifølge Frank Jensen sættes en stopper for.

»Der er ingen, som skal sige: Vi vil kun være der, hvis de andre ikke er der. Sådan er det ikke, og hvis de ikke kan finde ud af det, kan de godt pakke sammen. Tolerancen og dialogen rækker ikke længere, end at det bliver det hårdt mod hårdt, og så er det en politimæssig opgave at få dem fjernet.«

200 unge i masseslagsmål

Senest rykkede politiet ud, da et masseslagsmål, hvor mere end 200 unge var indblandet, udspillede sig på Bryggen den 13. maj. Hændelsen førte til adskillige anholdelser. Ifølge Frank Jensen er det unge fra omegnskommuner, som skaber problemerne, men onsdag den 1. juni mødes SSP’erne for at skabe et overblik over, hvem de unge – både på individ- og gruppeniveau - er.

»Og så bliver der handlet på det,« siger Frank Jensen.

»Jeg er som Københavns overborgmester nødt til at sætte ind med alt, hvad jeg har i vores samarbejdsmønster på kriminalitetsforbyggende og kriminalitetsindgribende adfærd fra myndighedernes side, og det er det, vi gør.«

Mere politi og SSP

Direkte adspurgt, hvordan Københavns Kommune indtil videre har håndteret uroen, svarer Frank Jensen:

»Det har vi gjort på fire konkrete områder: For det første er der mere politi derude i weekenden. For det andet er der flere SSP’ere på stedet, som retter deres opmærksomhed mod de unge under 18 år, så de ikke bliver kørt ind i konflikten og brugt i konflikten.«

»Så er der skabt et større fokus på skralde- og toiletforhold, og endelig er der mere parkeringskontrol, bl.a. fordi flere biler bliver smidt i og omkring området, og det generer de lokale beboere.«

Men der er stadig uro i området. Hvad vil kommunen gøre for at komme den til livs?

»Nu kommer jeg til at gentage mig selv, for jeg har gennemgået de fire ting, som vi rykker på, og mere kan jeg ikke sige lige nu,« siger Frank Jensen.

Tv-transmission kan rykkes

Flere bryggeboere mener, at en del af urolighederne startede, da DR Sporten i 2014 transmitterede VM i fodbold på storskærm i Havneparken, som under turneringen blev flittigt besøgt.

I juni stiller DR Sporten igen storskærmen op på Bryggen, når fodbold-EM løber af stablen, ligesom de viser OL i august. Men Frank Jensen er ikke bekymret for, at arrangementerne bliver kilder til optøjer. Skulle det ske, er borgmesteren åben for at finde et andet sted at vise store sportsbegivenheder.

»Vi ved godt, at når fodboldfolk mødes, er der nogle tosser, der bruger det som anledning til at komme op og slås. Og de ødelægger muligheden for, at Islands Brygge kan bruges til at nyde udendørs tv. Hvis de ikke kan finde ud af at opføre sig ordentligt i fremtiden, kan det godt være, at det skal rykkes et andet sted hen, men omvendt håber jeg ikke, at en lille gruppe skal ødelægge det.«