Frank Jensen: Øv-dage bør udløse en fyreseddel

Både overborgmester Frank Jensen (S) og gruppeformand Flemming Steen Munch (V) hævder, at de aldrig har haft en pjækkedag. Krav om undersøgelse af øv-dage i København.

Overborgmester i København, Frank Jensen (S) Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mener man, at det er i orden at snuppe en øv-dag, har man ingen fremtid i Københavns Kommune.

Overborgmester Frank Jensen (S) er særdeles direkte i sit ordvalg. Han vil under ingen omstændigheder acceptere, at medarbejdere i hans kommune ikke møder på arbejde, fordi de ikke orker eller har en dårlig dag. Både Frank Jensen og gruppeformand for Venstre i København, Flemming Steen Munch, fastholder, at de aldrig selv har pjækket.

»Øv-dage er fuldstændigt uacceptable. Dem vil vi ikke acceptere i Københavns Kommune,« siger Frank Jensen og tilføjer på spørgsmålet, om han i tilfælde af øv-dage vil tage initiativ til en fyreseddel:

»Jeg tror, at lederne har forstået dette utvetydige signal. Har de ikke, skal de finde et andet sted at arbejde.«

Den kontante reaktion fra overborgmesteren kommer, efter at Berlingske de seneste dage har afdækket, at hver pædagog og pædagogmedhjælper i København i gennemsnit ligger syg i mere end tre uger om året. Én af forklaringer har været, at enkelte daginstitutioner tillader såkaldte øv-dage, hvor medarbejdere kan ringe om morgenen og sige »øv« og så få en gratis sygedag, der ikke tæller som ferie.

Opfattelsen er, at øv-dagene kun praktiseres på få institutioner. Pædagogernes egen fagforening i København LFS - Landsforeningen for Socialpædagoger - vurderer, at højst 20-40 daginstitutioner praktiserer øv-dage. I alt har kommunen godt 400 daginstitutioner plus selvejende institutioner. Berlingske har også afdækket, at der er enorme forskelle på sygefraværet institutionerne imellem. På nogle institutioner har personalet blot 1-5 sygedage i gennemsnit, på andre 30-40 sygedage.

Københavns Kommune har de senere år iværksat flere initiativer, bl.a. projektet Tidlig Indsats, for at nedbringe sygefraværet. Og med succes. Siden 2007 er det gennemsnitlige sygefravær i kommunen gået fra 16,5 dage til 12,6 dage. Det er dog stadig betydeligt højere end f.eks. ansatte i staten eller det private. Og blandt det pædagogiske personale går det trægt. Pædagogerne og medhjælperne i København har fortsat omkring 16 sygedage om året og ligger betydeligt højere end i andre danske storbyer.

»Sådan burde det heller ikke være,« siger Frank Jensen.

»Jeg er rigtig stolt af, at vi siden 2007 generelt har reduceret fraværet med 24 pct. Men det burde ikke være sværere for pædagoger i København end for pædagoger i Aarhus.«

Falder det ikke tilbage på dig som overborgmester?

»Vi har delt administrativt ansvar i København, så hver borgmester har sit ansvar,« siger Frank Jensen med reference til, at daginstitutionerne hører under partifællen, børne- og ungdomsborgmester Anne Vang (S).

Men falder dårligt arbejdsklima på arbejdspladser i Københavns Kommune ikke tilbage på dig?

»Der er den styreform, der nu engang er, og jeg har ansvaret for økonomien. De andre borgmestre har ansvaret for deres forvaltning. Men jeg har ikke tænkt mig at fraskrive mig ansvaret. Derfor har jeg også hvert eneste år lavet opfølgning på sygefraværet,« siger Frank Jensen.

Har du aldrig selv pjækket i din skoletid eller politikerkarriere én eneste dag?

»Nej, jeg har faktisk altid gjort det at passe mine ting til en værdi i mit liv. Jeg tror ikke, at der kan findes ét eksempel på, at jeg bare af ren pjæk ikke har passet mine ting.«

Så du kunne aldrig finde på at snuppe en øvdag, hvis alt sejlede derhjemme?

»Nej, jeg synes, at det at komme på arbejde gør, at man også kan leve med det derhjemme. Øv-dage er uacceptable,« siger Frank Jensen.

Venstres gruppeformand i København, Flemming Steen Munch, henviser til, at øv-dage er tabte arbejdsdage.

»De grænser til det tragikomiske og må ikke finde sted.«

Konfronteret med, at øv-dagene formentlig kun findes på ganske få institutioner, siger Flemming Steen Munch:

»Der må ikke være én eneste. Jeg mener, at vi skal bede vores interne revision afklare, hvor udbredt de er, og hvad der lokalt bliver gjort ved dem. Ellers går det bare som sædvanligt: Opmærksomheden forsvinder, når pressen ikke længere kigger på det. Men det er jo skatteyderne, der betaler for øv-dagene. Der er behov for at få belyst, hvad der er op og ned i denne sag.«

Foreholdt, at de mange initiativer i København trods alt har bragt det generelle sygefravær ned, siger Flemming Steen Munch:

»Ja, det ser sikkert flot ud fra de blankpolerede borde på rådhuset. Men borgmestrene burde tage ud på en institution en mandag og se, hvor mange der er fraværende. Der er stadig grund til bekymring, hvis den positive tendens ikke er slået igennem på dette område.«

Flemming Steen Munch har arbejdet i mere end 41 år hos politiet og er især kendt for sin tid som vicepolitiinspektør og informationschef i Københavns Politi. Om få dage har han sidste arbejdsdag. Han fastholder - ligesom Frank Jensen - at han aldrig har pjækket:

»Jeg har arbejdet som avisbud, siden jeg var otte-ni år. Måske har det at gøre med min generation fra det jyske, men man pjækker ikke fra arbejde. Det kommer til at lyde skinhelligt: Men når jeg har meldt mig syg, har jeg været syg,« siger Flemming Steen Munch.