Frank Jensen: Københavns Kommune skal dyrke og sælge hash

Københavns overborgmester Frank Jensen (S) vil med et nyt forslag legalisere hash i hovedstaden. Og kommunen skal stå for både produktion og salg.

Københavns overborgmester Frank Jensen (S) forslår for tredje gang at legalisere hash i hovedstaden. Pointen er bl.a. at vriste milliardforretningen ud af hænderne på de kriminelle. Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Als
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Står det til Københavns overborgmester, skal hovedstaden være en frizone for hashrygere.

Frank Jensen (S) står bag et nyt forslag til en såkaldt Københavnermodel, som handler om forsøg med kontrolleret legalisering af hash. Forslaget er netop blevet lagt på Økonomiudvalgets dagsorden.

Kernen er, at den hashhandel, som ifølge politiet er en milliardhandel i København, skal vristes ud af de kriminelles hænder og lægges i kommunalt regi. Her skal rusmidlet sælges under kontrollerede forhold.

»Pointen er, at vi skal reducere skadevirkningerne og forhindre, at brugerne er nødt til at handle med kriminelle netværk,« siger overborgmesteren.

Ifølge det detaljerede forslag skal kommunen stå for produktion og forarbejdning hashen. Den skal forhandles fem-seks centrale steder i byen til priser, der svarer til f.eks. priserne på Christiania. På udsalgsstederne skal uddannet personale vejlede kunderne i bl.a. styrke og virkning.

Alle danskere over 18 år skal kunne købe op til fem gram hash ved blot at fremvise sygesikringskort. Overskuddet skal gå til forebyggelse og behandling af hashmisbrug.

Det er tredje gang, at Københavns nuværende overborgmester - Danmarks tidligere justitsminister - forslår forsøg med legalisering af hash.

Hvis legaliseringen skal gennemføres kræver det dispensation fra Justitsministeriet, og det blev første gang afvist af den tidligere VK-regeringen. Anden gang huggede partifælle og tidligere justitsminister Morten Bødskov hælene i. Og hvis det ikke afvises i denne omgang, bliver Frank Jensen ved.

»Vi er der ikke endnu. Men jeg tror på, at legaliseringen kommer. Ikke bare fordi vi presser på i København, men fordi det hér ikke er et hippie-forslag. Det er drøftet med folk, som går i habitter og med slips,« siger overborgmesteren.

Han henviser til, at Københavns kommune har haft tæt dialog med bl.a. chefanklageren fra Seattle i den amerikanske stat Washington, der ligesom staten Colorado har legaliseret cannabis.

Forslaget om legaliseret hashhandel bliver præsenteret for Københavns Økonomiudvalg den 4. marts og behandles derefter.