Frank Jensen klar med ny plan til børnefamilierne: Flere pædagoger i morgen- og eftermiddagstimerne

Normeringer i landets børnehaver og vuggestuer har længe været et stærkt debatteret emne. Nu går Københavns overborgmester Frank Jensen (S) til valg på, at der skal flere pædagoger i daginstitutionerne i morgen- og eftermiddagstimerne.

Foto: Sofie Mathiassen Fold sammen
Læs mere
Foto: Sofie Mathiassen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det skal være slut med forældre, der afleverer deres børn i institutionen med ondt i maven eller henter dem med hamrende hjerte ti minutter efter lukketid.

Sådan lyder det fra Københavns overborgmester Frank Jensen, som er klar med en ny plan, der skal lette hverdagen for travle småbørnsforældre i Københavns Kommune.

»Daginstitutionerne spiller en nøglerolle i forhold til at få hverdagen til at hænge sammen for de mange børnefamilier, der har svært ved at få enderne til at mødes. Derfor skal vi sætte ind med mere fleksibilitet og bedre normeringer med flere pædagoger i ydertimerne,« siger Frank Jensen.

»Jeg hører fra mange forældre, at det giver ondt i maven, hvis de afleverer børnene tidligt i en vuggestue eller børnehave, hvor der ikke er så mange medarbejdere til stede. Og når de henter barnet, sidder det måske for sig selv og leger.«

Frank Jensens udspil indeholder to punkter.

Dels skal der sættes 32 millioner kroner af om året til 1,5 ekstra times bemanding i dagtilbuddene per dag for at sikre god overlevering af barnet om morgenen og om eftermiddagen.

Derudover skal kommunen have ti daginstitutioner – en i hver bydel – der åbner allerede klokken 6:30 og lukker tidligst klokken 18:30 for at tilgodese forældre i brancher med skæve arbejdstider. De pågældende institutioner vil dermed være åbne i minimum 60 timer om ugen, hvilket vil koste cirka seks millioner per år.

Pengene skal prioriteres

Til dette års netop afsluttede budgetforhandlinger havde Frank Jensen fokus på ekstra normeringer i folkeskolen og fritidsklubberne, og kommunen har netop løftet skolerne med 220 millioner kroner over de næste fire år. Nu lover han altså, at han næste år sætter ind på dagtilbudsområdet.

Hos Børne- og Ungdomsforvaltningen er der ikke flere penge at hente, men det er ikke nogen hindring for at finde plads i budgettet til det nye forslag, mener overborgmesteren.

»Vi har hvert år 100 millioner til nye initiativer, som vi tilvejebringer gennem vores administrative effektiviseringer i kommunen. Og det er ud af de 100 millioner, som vi forhandler om, at jeg vil prioritere tilbud til børnefamilierne,« siger Frank Jensen, som er sikker på, at hans kollegaer på Rådhuset vil være enige om, at dagtilbuddene er et vigtigt fokuspunkt til næste års forhandlinger.

Hos Enhedslisten, Københavns Kommunes næststørste parti, bakker man i hvert fald op om det kommende forslag.

»Vi har mange gange ved forskellige budgetforlig pointeret, at der i København bliver færre penge per barn. Og vi har også kunnet se, at vi hele tiden presser kommunens vuggestuer og børnehaver. Den bedste løsning ville være at sikre minimumsnormeringer,« siger børne- og ungdomsordfører Karina Vestergård Madsen (EL).

Hun har talt med flere pædagoger i institutionerne, der oplever især at være pressede i ydertimerne, fordi man har valgt at have færre pædagoger først og sidst på dagen for at få kabalen til at gå op resten af dagen.

»Vi har allerede aftalt her i gruppen, at vi simpelthen bliver nødt til at se på at få tilført ekstra pædagoger i dagtilbuddene til næste års budgetforhandlinger,« siger hun.

»Så hvis hans forslag betyder, at man ansætter ekstra pædagoger, synes vi, det er en fantastisk god idé.«

Stadig ingen minimumsnormeringer fra S

Flere partier har tidligere slået et slag for minimumsnormeringer, som skal sikre, at der på nationalt plan er en maksimumsgrænse for, hvor mange børn, der må være per pædagog. Et forslag, som Socialdemokratiet hidtil har været imod. Og Frank Jensens nye udspil har da heller ikke noget at gøre med minimumsnormeringer, understreger han.

»Det her kommer ikke til at betyde, at der skal være en speciel normering i København. Det er overladt til ledelsen i de enkelte institutioner. Det handler om at gå ind og lave en ekstrabevilling til, at der kan være flere medarbejdere i daginstitutionerne i ydertimerne.«

Ifølge Frank Jensen vil der ikke være børn, der bliver tvunget til at flytte institution, når nogle af dagtilbuddene på sigt skal være forbeholdt forældre med skæve mødetider.

»Det er både muligt at lade eksisterende institutioner få udvidet åbningstid eller at åbne nogle helt nye,« siger han.

»Der er jo en løbende udskiftning af børnene, og så kan man vælge den institution med lang åbningstid til, hvis man har behovet.«